Kamrasöprés: Színes sóskafőzelék

Szarka Zsófi
2020.04.16. 20:32

Hova tűntek a színes, festett tojások? Például a szép, krémes, zöld sóskakrémbe, amit még izgalmasabbá lehet tenni egy kis kreativitással.

A kertben nyílik a százszorszép, új, pici krumpli már van a zöldségesnél, a friss sóska pedig most a legzsengébb és minden apró friss, roppanós zöldség jól mutat díszítésnek. Percek alatt készen van egy főzelék, és a gyerekekkel vagy csak a saját magunk szórakoztatására igazán csinos tányérokat készíthetünk. Én néha ropogós kérgű fasírttal készítem, néha pedig csak sült sonkával..

Fontos: olyan kerti, bio virágokkal díszítsünk, amelyek nem kaptak vegyszert és mindenképpen ellenőriztük, hogy ehetőek-e!

Bevásárló lista (4 személyre):

Sóskamártás:

  • 1 kg friss sóska levél
  • 200 ml tejszín
  • 300 ml víz
  • 200 ml tej
  • 2 kk só
  • 2 kk cukor
  • 1 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 csipet őrölt bors
  • 3 db szegfűbors
  • 2 púpozott ek liszt

Fasírt:

  • 500 g darált hús
  • 1 kk zsír
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 100 ml tejszín
  • 1 db tojás
  • 1 kk őrölt bors
  • 2 kk őrölt pirospaprika

Kéreg: 50 g cornflakes +1 tojás

Elkészítés:

A fasírthoz a hagymát olajon megdinsztelem, a végén hozzáadom az aprított fokhagymát is. Leveszem a tűzről és hozzáadom a fűszereket, hiszen meleg olajban oldódnak. Egy tálban összekeverem a darált hússal, tojással, tejszínnel és állni hagyom 15 percig.

A sütőt előmelegítem 200 fokra, egy tepsibe két rudat formázok a húsból és 35 perc alatt megsütöm. Kicsit hagyom kihűlni, majd a felvert tojásba forgatom és az összetört cornflakesbe. Egy serpenyőben 150 ml közepesen forró olajban minden oldalát megpirítom.

A sóskáról lecsipegetem a szárát, nagy tálba vizet töltök, átmosom és hagyom kicsit állni, így a homokszemcsék a tál aljára kerülnek. Kevés vajon vagy olajon megdinsztelem a kockázott hagymát, fokhagymát, hozzáadom a sóskalevelet, a fűszereket és felöntöm vízzel.

20 percig párolom, hozzáadom a tejszínt , majd egy turmixgépben, vagy egy botmixerrel összeturmixolom. Behabarom 2 ek liszttel a tejet, a forró sóskaléből hozzáadok – hőkiegyenlítek – és mehet a tej a sóskához. Újra felforralom és készen is vagyok.

Apró krumpli: forró, sós vízben megfőzöm 15 perc alatt, ezután vagy így hagyom, vagy még egy kis zsíron, serpenyőben átpirítom, hogy még roppanósabb legyen.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |