Kamarai évnyitó: együtt sikerülhet kilábalni a nehéz gazdasági helyzetből

Pécskai István Fotó: Ács Tamás
2023.03.01. 19:11

Gazdasági évnyitó rendezvényt tartottak a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (GYMSM KIK) székházában. Az esemény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet – a megyei gazdaságot érintő aktualitásokon túl – az összefogásra és az együtt gondolkodás fontosságára a nehéz gazdasági helyzetben.

,,Az elmúlt 2-3 évben a vállalkozásokat számos kihívás érte. Ehhez szeretnénk kapaszkodókat adni a megyénkben bejegyzett 36 ezer vállalkozásnak. A koronavírus-járvány átrendezte a világunkat. A nehézségeket tetézte a háború kitörése a szomszédunkban. Elszabadultak az energiaárak. Egészen megdöbbentő, hogy egyes árak 1000-1500 százalékkal emelkedtek. A kialakult helyzet inflációt eredményezett, aminek a velejárója a magas kamat. A mi feladatunk a tűzoltás, segítenünk kell a vállalkozásokat. Muszáj csökkenteni az őket terhelő adókat. Elindult a gyármentő program, s a vállalkozások öt százalékos kamatra kaphatnak hitelt. Továbbra is nagyon fontos a tudás és az oktatás, illetve hogy a területfejlesztés gazdasági fejlesztéssel is járjon” – mondta Pintér-Péntek Imre, a GYMSM KIK elnöke.

Pintér-Péntek Imre

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát előadásában hangsúlyozta a lelkierő fontosságát. Kiemelte, a tanulás és a személyes fejlődés, valamint a bátorság elengedhetetlen a sikerhez. Az apátok vezetési stílusáról is beszélt.

Hortobágyi T. Cirill

,,Nyílt és tiszta kommunikációra van szükség, mindenkinek meg kell hallgatni az álláspontját. Ugyanakkor tapasztalatból mondom, mivel túl nagy a testület, fontos, hogy az apátnak jogában áll dönteni olyan helyzetekben, amikor nem jutunk egyről a kettőre” – fogalmazott Hortobágyi T. Cirill.

Palkovics László

A gazdasági évnyitón Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány elnöke és Alfons Dintner, az Audi Hungaria elnöke is részt vett. Előbbi arról beszélt, hogy az egyetem fejleszti a járműipari képzését, de az egészségtechnológia, valamint a mezőgazdaságot érintő innováció területén is az előrelépésre törekszik. A nyugat-dunántúli kamarák az eseményen képzési együttműködést kötöttek az egyetemmel.

Alfons Dintner

Alfons Dintner kiemelte, az Audi Hungariát 30 évvel ezelőtt alapítottak Győrben, s a dolgozóik kemény munkájának köszönhetően az elmúlt három évtizedben rendkívül sikeresen működött. A céljuk a további fejlődés. Folyamatosan új üzleti megoldásokban gondolkodnak, és a tökéletességre törekszenek.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt