Gazdaság

Kamara: a gazdaság új szinergiáit keresik

Fotó: Mekliz fotó
Zombai-Kovács Ákos
2021.07.13. 08:48

Nem csak a lassan magunk mögött hagyott Covid járvány miatt keres új kitörési lehetőségeket a gazdaságban a megyei kereskedelmi és iparkamara, erről a testület elnöke beszélt a Győr Plusznak. Pintér-Péntek Imre kiemelte, el kell felejteni a kizárólag egy lábon állást a gazdaságban, mert az elmúlt időszak is rámutatott, hogy érdemes több lábon állnia a megyének és a városnak egyaránt. Év eleje óta 10 gazdaságfejlesztési munkacsoport keresi a kitörési lehetőségeket és a fejlesztendő területeket Győr-Moson-Sopronban.

„Év eleje óta több száz szakember dolgozik azon, hogy a saját maga szakterületén, a saját munkacsoportjában megfogalmazza azt, mit is akarunk tenni a gazdaságunkkal” – mondta a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

„Nem csak a szerencsére lassan visszavonulóban lévő Covid járvány okozta behullámzás miatt keressük a gazdaságfejlesztés lehetőségeit, emellett az Európai Uniónak most indul egy új, hétéves ciklusa, amihez nekünk is alkalmazkodnunk kell, idehaza pedig gazdaságfejlesztési zónákat jelöltek ki és ott is várják tőlünk az ötleteket a jövőre nézve” – fogalmazott Pintér-Péntek Imre. „Alapvetően jó helyzetben van a megye és Győr gazdasága is, de most egy nagy levegőt kell vennünk és két dolgot mindenképpen szem előtt kell tartanunk a jövőt illetően” – tette hozzá a kamarai elnök.

Pintér-Péntek Imre

Egyrészt jól tudjuk, hogy nálunk van a világ legnagyobb belső égésű motorgyára, emiatt túlságosan is egy lábon áll a megye gazdasága, ez hosszú távon nem szerencsés, mindenképpen új lábat vagy lábakat kell növesztenünk, ha versenyképesek akarunk maradni” – emelte ki Pintér-Péntek Imre.

„ A másik, hogy Európában, két ország között itt húzódik a legnagyobb bérkülönbség, Ausztria és Magyarország között, és ha nem tudjuk versenyképesebbé tenni a kis- és középvállalkozásainkat, hogy ők is tudjanak osztrák szintű béreket fizetni, akkor az eddig még itthon maradt szakemberek is kimennek dolgozni” – tette hozzá az elnök.

„Ha ők nem fognak itt maradni, nem fognak itt dolgozni, akkor bizony rossz idők várnak ránk” – hangsúlyozta a kamarai elnök. „Nagyon komoly munkát végeztek, végeznek a különböző munkacsoportok, ami szakemberekből, elismert személyiségekből, közéleti szereplőkből állnak, mind a 10 témában már jól látszik, hogy a digitalizáció, illetve Győr térségében a logisztika fejlesztése kiemelt fókusz lesz és mindemellett a turizmust is tovább kell erősíteni” – mondta a kamara győri, térségi elnöke.

„Most a munkacsoportok egymás elé tárják a tapasztalataikat és meglátásaikat, ezek alapján keressük, keresik a közös szinergiákat, azokat a metszési pontokat, amik előre vihetik a jövőben a megye és Győr gazdaságát” – tette hozzá Molnár Albert. „Mielőbb összeállítunk egy megyei stratégiát, aztán a Széchenyi István Egyetemmel közösen akciótervvé gyúrjuk össze, ősztől pedig a döntéshozókkal, önkormányzati és minisztériumi vezetőkkel egyeztetjük az elképzeléseinket.     

A sajtótájékoztatón készült képgaléria:

Fotó: Mekliz Fotó, Komlós Ádám, Novotni Ákos

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #Győr+TV | #ipar-gazdaság | #iparkamara |