József-nap és méhész bemutató a Prohászka Oviban

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.03.17. 12:38

„Sándor napján megszakad a tél, József napján eltűnik a szél, zsákban Benedek hoz majd meleget, nincs több fázás, boldog, aki él”- énekelték Weöres Sándor Tavaszköszöntőjét a Prohászka Óvoda ovisai. A kicsik megemlékeztek a közeledő József napról, sőt egy méhész is ellátogatott hozzájuk.

Virágné Bertalan Éva óvodavezető a Győr+ Médiának hangsúlyozta: 

A néphagyományokkal, népszokásokkal kiskorban történő megismertetés és befogadás egy életre meghatározó lehet. Március, azaz Böjtmás havának jeles napjai: Sándor, József, Benedek napja. Ilyenkor az időjárásra vonatkozó következtetéseket vontak le elődeink; ha ezeken a napokon kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha nem, akkor lucskos őszre lehet számítani. Katolikus óvodaként József napját, Szent József ünnepét emeljük ki. A gyermekek tudják, hogy ő volt az első keresztény családapa, ezért a Katolikus Egyház ekkor tartja az apák napját. Értük mondunk imát mi is, hogy óvják, védjék, szeressék a családjaikat. Sokat beszélgetünk a tavasz érkezéséről, énekelünk, mondókázunk. Beszélünk arról is, hogy a méhtartó gazdák ezen a napon engedték ki a méheket a szabadba e szavakkal: Atya, Fiú, Szentlélek Isten nevibe, induljatok, rakodjatok, minden mézet behordjatok” – mondta Virágné Bertalan Éva.

Eljött az óvodába Pihokker Gábor bácsai méhész, aki a méhek szorgos mindennapjairól, titokzatos közösségükről és arról beszélt a gyermekeknek, hogyan kerül az édes méz az üvegekbe. Az érdekes foglalkozáson megismerkedhettek a méhész eszközeivel és megcsodálhattak egy kaptárt. A bemutató után az ovisok megkóstolhatták a különböző fajta mézeket.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #bemutató | #híradó | #méhész | #óvoda | #Prohászka | #tavasz |