Joulupukki szebbé tette a hátrányos helyzetű gyermekek napját

Havassy Anna Katalin Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2023.12.07. 12:22

Nagy volt a sürgés-forgás a Vaskakas Bábszínházban csütörtökön, hiszen az igazi Mikulást, a lappföldi Joulupukkit várták, aki a Győri Művészeti és Fesztiválközpontnak köszönhetően látogatott el az ünnepi díszben pompázó helyszínre. A nézőtéren hátrányos helyzetű gyermekek sokasága várta a nagy találkozást.

A gyermeki várakozás izgalma szinte tapintható volt a Vaskakas Bábszínház színháztermében, ahol hátrányos helyzetű, rászoruló gyermekek foglaltak helyet, várva Joulupukkit, az igazi lappföldi Mikulást. Sokuk szociálisan rászorulók, míg mások szüleinek a mindennapi megélhetés jelent gondot, illetve sérültséggel élők is érkeztek a rendezvényre.

Ahogy Marton László, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója elmondta, Joulupukki látogatásának célja a jótékonyság.

„Olyan gyerekeket, nagycsaládosokat hívtunk és vártunk, akiknek valamiért nehezebb, mint társaiknak. A jótékonyság áll a középpontban, élményt szeretnénk nekik adni: találkozást a Mikulással, egy ölelést tőle és közös fotót vele. Persze mindenki kap majd szaloncukrot is!” – mondta mosolyogva azt igazgató, akitől sietve búcsúztunk is, hiszen a gyermekek már lelkes énekléssel várták a Mikulást.

Joulupukki egyik manója társaságában érkezett, aki nem csak a dalolásban segített a gyermekeknek, hanem a Mikulás finnül elmondott mondatait is tolmácsolta a lurkóknak. Persze nem is az igazi Mikulásról lett volna szó, ha nem magyarul köszöni meg a csodás énekeket.

„Úgy ragyog a szemetek, mint karácsony éjszakáján az égbolt!” – fordult a kicsik felé a Mikulás, majd így folytatta: „Minden gyermek jó, az nem igaz, hogy vannak rossz gyermekek. Csak mindenkinek vannak rossz napjai. Az egészség nagyon fontos dolog az életben, vigyázzatok hát rá nagyon! Örülök, hogy itt lehetek most közöttetek, de hamarosan visszatérek Lappföldre, mert a rénszarvasaimmal még sokat kell gyakorolnom, hogy karácsony éjszakáján is visszatérhessek hozzátok…” – zárta a Mikulás, majd szeretettel, szaloncukorral és hatalmas öleléssel várta a gyermekeket a színpadon.

A kicsik közül sokan rajzokkal, mondókákkal, versekkel és énekekkel kedveskedtek a nagyszakállúnak, többen pedig még a fülébe is súgtak valamit, de hogy mit, az az ő titkuk marad… Azok a gyermekek akik eljöttek erre a találkozásra, hatalmas élménnyel lettek gazdagabbak, amely minden tárgyi ajándéknál többet ér.

Joulopukki többek között erről is beszélt a Győr+ Médiának, s a rövid beszélgetést hol máshol ejtettük volna meg, mint a takaros karácsonyi házikóban:

„A győri gyerekek nagyon-nagyon kedvesek, nagyszerű kis lurkókkal találkozom mindig, ha a városba érkezem. Az életben nem a materiális dolgokon kell hogy legyen a hangsúly, ezt a mai kor gyermekeinek is meg kell értenie! Sokkal inkább az a fontos, hogy szívből szeressük egymást, s szívből forduljunk egymáshoz. Ennél nagyobb lényeg nem létezik a világon! A szülőknek pedig azt kell szem előtt tartaniuk, hogy ők kapták a legnagyobb és leggyönyörűbb ajándékot, amit ember kaphat, azaz a gyermekeket. Vigyázzanak hát rájuk minél jobban!” – üzente Joulupukki, aki szombaton tér vissza Lappföldre, a szívébe örökre elraktározva azt a sok-sok kedvességet és szeretetet, amelyet a győri gyermekektől, emberektől kapott.  

Galéria: MekliZ Fotóstúdió