Győri Tavaszi Fesztivál

Jön a tavasz, kezdődik a fesztivál!

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.02.20. 12:02

Nemzeti ünnepünkön vagyis március 15-én kezdődik városunk szezonnyitó összművészeti fesztiválja, a Győri Tavaszi Fesztivál. A jó idő mellé koncerteket, előadásokat, gyermekprogramokat kapunk, és többek között az is kiderül, hogyan lehet hangszer nélkül zenélni.

Hirdetés

„Az idei Tavaszi Fesztivál programjai március 15. és 31. között várják a kultúraszeretőket” – közölte az esemény sajtótájékoztatóján dr. Dézsi Csaba András. A polgármester kifejtette, nemzeti ünnepünkön a város méltóképp emlékezik az 1848-as forradalomra és annak nagy alakjaira. A városi koszorúzási ünnepséget március 15-én 10 órától tartjuk a Honvéd ligetben, majd a díszalegység felvonulása következik a Szent István úton. Az ünnepi díszközgyűlés délben kezdődik, amelyen átadjuk a város Díszpolgára címeket, a Pro Urbe Győr díjakat, valamint a városi sajtódíjakat.” A polgármester kiemelte, 9:30-tól délig a Karzat Színház játéksorát is kipróbálhatják az érdeklődők a Megyeháza téren. Itt szituációs játékok, és 1848-as forradalmi életképek várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester

„Igazi kuriózumok várhatók, összhangban a fesztivál küldetésével, hogy a város gazdag kulturális kínálatát kiegészítve, olyan rendezvényeket kínáljon a látogatók számára, amelyek a maguk nemében kulturális csemegék, Győrben ritkán látható előadások gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt” – foglalta össze Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója, hogy mire is számíthatunk a Tavaszi Fesztiválon.

Az évkezdő fesztiválra a műfaji sokszínűség lesz a jellemző, amelyen olyan különleges programokat találunk, mint Babicsek Bernát harmonikaművész koncertjét (március 16. – Zichy-palota), az új arculattal és új szerkesztőséggel jelentkező Műhely folyóirat estjét (március 19. – Zichy-palota), a Spontárlat képzőművészeinek street gallery-ét (március 28. – Arany János utca, művészgaléria), vagy éppen Fekete János Jammal beatbox színházát (március 18. – Zichy-palota).

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója

A beatbox-virtuóz egyébként személyesen is részt vett a fesztivál sajtótájékoztatóján, és ízelítőt is adott abból, hogyan lehet hangszerek nélkül zenélni. Sokszor járok Győrben, legutóbb az adventi időszakban léptem fel Király Viktorral. A Győrújbaráti Gyermektáborban egy időben rendszeresen látogattam a gyerekeket, akiknek történeteket meséltem, például egy autós utazásról, utánozva az autózás hangjait, amikor pedig a képzeletbeli jármű lerobbant, együtt javítottuk meg azt” – mesélte Jammal, aki elmondta, előadásának lényege, hogy a különböző effekteket utánozva, kedveltesse meg a zenét, a ritmust a legkisebbekkel. Rögtönzött előadásából azonban hamar kitűnt, művészete nem csak a gyerekeket ragadja magával.

A győri művészeti intézmények jóvoltából számos izgalmas, ízig-vérig győri eseményen is részt vehetünk. A Győri Filharmonikus Zenekar Amadeus Live koncertje igazi zenei kuriózum lesz. Összefogás, innováció és virtuozitás. Ezekkel a szavakkal jellemezte Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója azt a produkciót, amelynek keretében Milos Forman nyolc Oscar-díjas filmjét, az Amadeust élő zenekari kísérettel láthatjuk. Mint mondta, az est a Győri Nemzeti Színházzal összefogva valósul meg, és igen nagy precizitást igényel, hiszen a zenének pontos szinkronban kell lennie a filmmel. Éppen ezért az este Jessica Cottis vezényel, aki a film minden mozzanatát ismeri.

Fűke Géza, dr. Dézsi Csaba András és Fekete János Jammal

A Generációk Házában már hagyományosan rendezik meg a hímes tojás napját. Ezzel kapcsolatban Kokas Éva igazgató kiemelte, március 29-én az ország számos pontjáról érkező népi iparművészekkel találkozhatunk, akik patkolt, festett és a legkülönbözőbb eljárásokkal hímzett tojásokat mutatnak be, miközben magunk is készíthetünk hímes tojásokat, de játszóházakban és kirakodó vásárban is részt vehetünk. A győri művészeti intézményeknél maradva, megtekinthetjük a Vaskakas Bábszínház előadásait, vagy épp a Győri Nemzeti Színház Elisabeth című musicaljét is (március 20.). A Rómer Flóris Történeti Múzeumban LUZ & SOMBRA – „Meglátni az árnyékot, mint a fényt.” címmel Juan Gyenes fotóművészetében gyönyörködhetünk (március 12.– június 28. – Esterházy-palota).

Különleges programnak ígérkezik Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra közös fellépése is. Nevük már önmagában is garanciát jelent a minőségi zenére, ám vendégeik, Pásztor Anna és Vitáris Iván még egyedibb színt visznek a műsorba (március 22. – Richter Terem). A fesztiválon fellép Grecsó Krisztián és Szabó Balázs is egy rendhagyó esten (március 25. – Zichy-palota), az Operabeavató művészei pedig közel hozzák számunkra az opera műfaját, hiszen nem állítanak kevesebbet, minthogy a zene és a színház egyesülése, az opera bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni (március 23. – Vaskakas Művészeti Központ). Az olasz Denis Biancucci zongoraművész és Gentjan Llukaci hegedűművész tavalyi telt házas koncertjük után egy új műsorral és másik tenorral, Domenico Meninivel tér vissza hozzánk, hogy Nápolyba és Velencébe kalauzolják a közönséget (március 28. – zsinagóga).

A győri bazilika egyik legfontosabb szakrális kincse az Írországból származó Könnyező Szűzanya kegykép. Ez 300 éve összekötő kapocs a két nemzet között, és ezért rendezik meg városunkban az ír–magyar napokat is, ahol egy cseppnyi ír kultúrába kóstolhatunk bele. Az egyházi programok mellett az ír zenéből, táncból és gasztronómiából is ízelítőt kapunk (március 20–21. – Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, Generációk Művelődési Háza). A gyermekek számára ígér nagyszerű kikapcsolódást a fesztivál záró rendezvénye, a Csukás István: Utazás a szempillám mögött című művét feldolgozó zenés mesejáték (március 31. – Vaskakas Művészeti Központ). A fesztivált számos izgalmas tematikus idegenvezetés teszi még érdekesebbé.

További információk programokról a mufegyor.hu vagy a hellogyor.hu oldalakon található.

Szerző: Papp Zsolt
TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Hirdetés