A koronavírus elkerülte a magyarokat

Jól vannak Kínában a győri audisok

Fotónk illusztráció: Audi
Koloszár Tamás
2020.02.16. 17:50

„A koronavírus kitörésekor a győri Audi Hungaria tizenöt munkatársa tartózkodott Kínában, közülük kettőnek januárban lejárt a szerződése, így ők hazatértek. A Kínában dolgozó győriek jól vannak, napi kapcsolatban vagyunk velük” – mondta el érdeklődésünkre Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria kommunikációs vezetője.

Az ingolstadti anyacég győri leányvállalatának munkatársai az egész világon megtalálhatók, ahol a Volkswagen csoporthoz tartozó gyárak vannak. Németországtól Mexikón át Kínáig mindenhol dolgoznak magyarok. Érthető okokból a figyelem most a Kínában dolgozó győriekre összpontosul.

Czechmeister Mónikától megtudtuk, a koronavírus szempontjából leginkább érintett Hubei tartományban a konszernnek nincsen gyára. A magyarok a Wuhantól jóval távolabb fekvő Changchunban és Dalianban dolgoznak. Egyelőre otthonról, úgynevezett home office módban. Mindez azt is jelenti, hogy a kinn levő győriek nem a termelésben dolgoznak közvetlenül, ezt a munkát ugyanis otthonról nem lehetne végezni.

Hogy az otthonról végzett munka meddig tart, azt egyelőre nehéz megmondani. A helyzettől függ, amelyet nem csak a győri Audiban, hanem a Volkswagen központban is figyelemmel kísérnek.

A kint levő győriek egy része a családdal tartózkodik Kínában. Férjek, feleségek, gyerekek egyaránt vannak. Egyelőre a tanítás is szünetel, az iskolák, óvodák zárva tartanak.

A Volkswagen konszern gyárai a kínai újév kapcsán tartott szabadságolást meghosszabbították, illetőleg gyártási szünetet rendeltek el. Mostani állapot szerint a termelés csak a február 24-gyel kezdődő héten indulhat el. A helyzetet nem csak a koronavírus nehezíti, hanem az is, hogy a beszállítók nem minden esetben tudják eljuttatni terméküket a gyárakba.

„Biztonsági okokból az Audi Hungaria felfüggesztette a kínai szolgálati utakat. Sem oda, sem pedig onnan nem érkeznek munkatársak” – fogalmazott kérdésünkre a kommunikációs vezető.

Kapcsolódó témák: #Audi | #egészség |