Hirdetés
Helytörténet és kultúra

Játék közben ismerik meg a várost a fiatalok

Ficsór Dávid
2021.10.15. 11:30

Győri általános iskolák felső tagozatosainak szóló programot indított a Generációk Háza, melyet a RÉV Színház színészeivel és drámatanáraival együtt fejlesztettek ki.

Hirdetés

Az „Aktív város-játék” egy helyi, kulturális, helytörténeti túra, ami a közösségfejlesztésre, helyi identitás megőrzésére, lokálpatriotizmus kialakítására szolgál. Lehetőséget biztosít a gyerekeknek arra, hogy kimozduljanak a megszokott közegből és szórakoztató, aktív élményben vegyenek részt, miközben innovatív módon tanulnak városukról.

Pénteken délelőtt csoportokra osztva a Megyeház téren gyülekeztek a Gárdonyi Géza Általános Iskola felsősei. Innen indult ugyanis a játék első köre. A program egy interaktív városnézésre épül, melyben a résztvevő győri diákok megismerhetik Győr és a város legendáit, ezzel is bővítve tudásukat.

Fotó: Ficsór Dávid

A játék a belvárosban található ikonikus helyszínekre koncentrál. Itt található a város ikonikus épületeinek, helyszíneinek nagy többsége: Széchenyi-tér- Vastuskós ház, Király utca- Bécsikapu tér, Várkazamata- Káptalandomb.

A különböző színtereken más-más játékos feladatot oldottak meg a diákok. A Frigyládánál például egy komplex feladvány várt a fiatalokra. Egy 5 decis és egy 3 decis pohár segítségével kellett 4 deciliter vizet kimérniük. Ezt követően a szobrot körbeállva a vízzel teli kelyhet körbeadogatni, úgy hogy lehetőleg ne csurranjon ki belőle egy csepp sem. Közben a drámatanár egy történetet olvasott a hangosan, amire érdemes volt figyelnie a játékosoknak, hiszen később egy totóban szükség volt az elhangzott információkra.

Fotó: Ficsór Dávid

A túrát megelőzte egy előzetesen elkészítendő feladat, melyet magukkal kell vinniük és a helyszínen bemutatniuk: vers-, monológírás, színházi jelenet elkészítése, képzőművészeti alkotások elkészítése.

Az alkalmak lezárásként a fiatalok egy előre megbeszélt helyszínen találkoznak, ahol közösen egy flashmobot készítenek, a játék során megszerzett tudást felhasználva.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Hirdetés