Izraeli testvérvárosunk polgármestere járt Győrben

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.09.14. 14:17

Izraeli testvérvárosunk, Nof Hagalil küldöttsége tett látogatást Győrben. Ronen Plot polgármester és Mina Klein, az Oktatási és Külkapcsolati Osztály vezetője és feleségeik érkeztek a városba, őket fogadta szerdán dr. Dézsi Csaba András polgármester, Radnóti Ákos és Szeles Szabolcs alpolgármesterek. Az izraeli küldöttség három napot tölt a városban, a városházi megbeszélés során pedig szó esett Győr működéséről, a testvérvárosi kapcsolat megerősítéséről, kidolgozásáról és menekülthelyzetről is.

Nagyon hasznos, praktikus megbeszélések folytak és folynak ezekben a napokban. Ronen Plot kíváncsi volt arra, hogy a menekültügy, hogyan áll Győr városában, illetőleg ők is elmondták, hogy náluk pedig bevándorlók vannak és nem menekültek” – fogalmazott Győr polgármestere.

„Vannak hasonló problémáink, de mégis mások, és a megoldások is lehetnek hasonlóak. Ugyanakkor a kulturális, sport- és egyéb más kapcsolatoknak a felépítése, újjáélesztése volt a látogatás célja. A testvérvárosoknak a kapcsolatát én is fontosnak tartom, hiszen a polgármesterségem alatt két testvérvárossal – Dunaszerdahellyel és Csíkszeredával – is gyarapodott Győr városa, úgyhogy mindig szeretettel látjuk őket” – mondta el a Győr+ Médiának dr. Dézsi Csaba András.

A korábbi polgármester vezetése alatt kihűltek a testvérvárosi kapcsolatok, Ronen Plot a Covid elmúltával ezeket szeretné világszerte, köztük Győrben is megerősíteni. 

Ez a negyedik látogatásom a városban és nagyon sokat tanultam most is a polgármestertől. Nagyon pozitív a benyomásom Győrről, az egyik legjobb dolog itt az étel, ami miatt mindig hízni is szoktam. A viccet félretéve, tényleg komolyan tudunk beszélgetni a két város együttműködéséről. Azt is megbeszéltük, hogy ennek kapcsán egy operatív tervet is készítünk, belevéve a sportot és a kultúrát, ezen fogunk majd dolgozni– hangsúlyozta Ronen Plot.

A küldöttség ajándékokat is hozott a polgármesternek. A tagok a megbeszélést követően ellátogattak még a Győri Balett próbájára, majd Villányi Tiborral, a Zsidó Hitközség elnökével is találkoztak. 

Kapcsolódó témák: #Győr | #Izrael | #testvérvárosi partnerség |