Izgalmas és impulzív improvizáció Iljával

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2024.04.11. 13:07

A hétköznapi előadásokból kizökkenve egy különleges szakmai kihívás elé néztek a Győri Nemzeti Színház művészei. A teátrum próbatermében ugyanis Ilja Bocsarnikovsz tartott egy több órás workshopot a színészeknek. A rendező által generált felhőtlen, kreatív közegben gyorsan feloldódtak a művészek, akik mint kiderült: jövőre egy darabban együtt dolgozhatnak az orosz alkotóval.

A világon mindenütt tárt karokkal fogadják, hazánkban is már több mint 10 előadást rendezett Ilja Bocsarnikovsz, aki a Moszkvai Művész Színház stúdiójában végezte tanulmányait. Borzasztóan szeret Magyarországon, jelenleg a Karinthy Színház művészeti vezetője, de a workshopon azt is megtudtuk, hogy bizony jövőre Győrben is rendez, az azonban jelenleg még titkos, hogy milyen produkciót álmod majd színpadra városunkban a tehetséges, fiatal rendező. Az viszont már világos, hogy a társulattal azonnal megtalálta a közös hangot.

„Bécs és Budapest között utaztam, amikor megláttam a térképen a csodálatos Győrt. Leszálltam a vonatról és két napot töltöttem a városban. Lenyűgözött az atmoszférája, a különleges történelmi épületek, sokat sétáltam tényleg briliáns volt. Az pedig külön öröm, hogy most találkozhattam a Győri Nemzeti Színház társulatával, és az is, hogy a következő évadban itt rendezhetek” – kezdte beszélgetésünket Ilja.

Mint mondta, nagyon színes a csapat, különböző karakterű színészek alkotják az együttest. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem castingot tartott, inkább az volt a célja, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz és megértse a társulatot, annak működését és lüktetését. „Csehov műveiből, a Sirályból és a Három nővérből hoztam részleteket. Ezt először összeolvastuk, majd egy kis improvizációs játékot tartottunk. Azt láttam, hogy nagyon élvezték a színészek, egy jó hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt” – tette hozzá Ilja Bocsarnikovsz.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogyan fogadták a győri színészek a vendégüket. „Meglepetésként ért bennünket ez a lehetőség, de hatalmas élmény volt, tanulságos volt egymást nézni, hogy hogyan fogadjuk az új kihívásokat. Bevallom én egy kicsit izgulós vagyok ha improvizációról van szó, de igyekeztem fókuszálni a rendező kérésére, ami nem volt nehéz, hiszen könnyen vehető instrukciókkal látott el minket, így teljesen beleéltem magam a munkába” – mesélt élményeiről Buvári Lilla.

Az improvizáció alatt született pillanatok nagyot ütnek és nagyon hitelesek. Így vélekedett a több órás szakmai találkozóról Fehér Ákos is.

„Teljesen színészfüggő, hogy ki, hogyan érzi magát az improvizációs műfajban, alkat kérdése is, de sok tréning is szükséges az elsajátításához. Persze rajtunk van a drukk is, hogy megfeleljünk és jól teljesítsünk, de törekedni kell a laza játékra, hogy ne legyünk görcsösek. A hétköznapi munkánkat az ilyen jellegű események maximálisan színesítik, figyeltünk és feltöltődtünk” – vallott tapasztalatairól Ákos, majd zárásként hozzátette, nagyon várják a közös munkát Iljaval, hiszen nagyon kíváncsi, felkészült és érdeklődő rendező.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház | #Kultúra | #rendező | #workshop |