A Győri Filharmonikus Zenekar meghirdette 2021/2022-es évadát

Fotó: Marcali Gábor
Farkas Mónika
2021.08.10. 16:40

A járvány minden eddigi gyakorlatot felülírt, így a megszokottnál később, augusztusban hirdette meg következő, 2021/2022-es évadát a Győri Filharmonikus Zenekar.

„Megtartva” – a társulat hitvallásában megerősödve viszi tovább tavalyi mottóját. Továbbra is küldetésének és feladatának tekinti, hogy megtartsa azt a rangot és szakmai színvonalat, melyet az elmúlt évek kitartó munkájával a közönséggel együtt ért el, erre a biztos alapra épül a folytatás, a közös munka. A keddi sajtóeseményen bemutatták a társulat vezető karmesterét, Rajna Martint és rezidens zeneszerzőjét, Balogh Mátét.

Fotó: Marcali Gábor

Barokk kamarazene és francia keringő dallama töltötte meg a Szent Mór Bencés Perjelség udvarát kedd délelőtt. A Győri Filharmonikus Zenekar művészei többször koncerteztek már itt, hiszen a gyönyörű, zöld belső tér a Zenélő Udvarok sorozat egyik visszatérő helyszíne. A sajtóeseményen a társulat igazgatóját, a meghívott vendégeket a házigazda, Sárai-Szabó Kelemen perjel köszöntötte. “Nagyon örülök, hogy mostantól a Győri Filharmonikus Zenekarral szorosabb lesz köztünk az együttműködés. Ezért nagyon hálás vagyok!”

Fotó: Marcali Gábor

Fűke Géza, a társulat igazgatója elmondta, új helyszínként kapcsolódik be a Loyolai Szent Ignác Templom, ahol az Istvánffy Benedek bérletben Beethoven Örömódája csendül fel október közepén. Hozzátette, bíznak a 2021/2022-es évad gördülékeny lebonyolításában, és a zenekar normál menetrendjének folytatásában, olyannyira, hogy augusztussal már el is kezdődött az évad. „Több ezren lehettek részesei a múlt heti hálakoncertnek, melyen Plácido Domingo és vendégei léptek fel társulatunkkal. Az együttes azt követően Fertőrákoson játszotta John Williams filmzenéit, a héten már a klagenfurti „Wörthersee Classics” Fesztiválra készülünk két különböző darabbal.”

Fotó: Marcali Gábor

„A város gondoskodásának is köszönhetően elkényeztetnek bennünket kulturális intézményeink, büszkék lehetünk világhírű társulatainkra, több évtizedes ragyogó múltjukra – emelte ki méltatásában dr. Pergel Elza alpolgármester. – A Győri Filharmonikusok csodát tesznek, mi sem bizonyít ezt jobban, mint a mai sajtótájékoztató témája, melyből kiderül, hogy a társulat nemcsak Győrött, de másutt az országban, és határainkon túl is fellépnek, és mindenhol elkápráztatják a zeneszerető közönséget.”

Az új évad kínálatát ismertetve Berkes Kálmán művészeti vezető elmondta, világsztárok érkeznek Győrbe meghívásukra, a Wiener Sängerknaben fiúkórussal az Istvánffy Benedek hangversenybérlet koncertjén találkozhat a közönség, a nemzetközi hírű rézfúvós kvintett, a Canadian Brass a Varga Tibor bérlet nyitókoncertjén kápráztatja el a győri, majd a veszprémi közönséget. A következő évadban az együttes a Richter Termen kívül fellép a pécsi Kodály Központban és a bécsi Musikvereinben a Csajkovszkij-verseny győztesével, Dmitry Masleev orosz zongoraművésszel. A társulat ismét meghívást kapott a Müpa Maratonra, Richard Strauss Don Quixote című művét adják elő a jeles eseményen a Művészetek Palotájában jövő januárban.

Fotó: Marcali Gábor

Mint ismert a győri születésű Hontvári Gábor tavaly bejutott a Sir Georg Solti Nemzetközi Karmesterverseny döntőjébe, ahol második helyezést ért el. Nagy öröm az együttes számára, hogy a művész elfogadta a meghívást, vezényletével Sztravinszkij, Debussy, Ravel és Prokofjev művei csendülnek fel a Nikisch bérletben jövő áprilisban.

A keddi sajtóeseményen elhangzott, a társulat kiemelten fontosnak tartja az ifjabb korosztályok integrálását az együttes mindennapjaiba, hiszen a generációk közti kiegyensúlyozott kapcsolat a szakmai kontinuitás alapfeltétele -, így nemcsak a zenekarban történik fiatalítás, de a menedzsmentben is. Az idei évtől a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere Rajna Martin, aki nemcsak korosztályának, de az elmúlt évtizedek egyik legtehetségesebb és legtöbbre hivatott fiatal karmestere, akivel Győrött és a vidéki helyszíneken is találkozhat majd a nagyérdemű. „Nagy fordulópont ez az én életemben, 25 évesen egyrészt kevesen mondhatják el magukról, hogy Magyarország egyik leginnovatívabb, legsikeresebb zenekarának vezető karmesterei lesznek. Ezúton is köszönöm mindenkinek a bizalmat!” A vezető karmester az új évad tervezésében is tevékenyen részt vállalt, igazi kuriózum, hogy a következő évadban a Győri Filharmonikus Zenekar műsorára tűzi Bruckner I. szimfóniáját, melynek gyakrabban játszott verzióját városunk büszkesége, Richter János dirigálta Bécsben.

Fotó: Marcali Gábor

Az újabb innováció, az együttes komoly hangsúlyt fektet a kortárs magyar zeneszerzők műveinek bemutatására, a következő évadtól a társulat rezidens zeneszerzője, a győri születésű Balogh Máté, aki nagy- és kamarazenekari, valamint kisebb formációra írott darabokkal jelentkezik. „Nagyon ritka Magyarországon, hogy felkérnek zeneszerzőket, hogy nagyzenekari műveket is komponáljanak, én ebből nagyon sokat fogok tanulni. A pályám tulajdonképpen itt elkezdődött, és örülök, hogy műveimet megismerheti a közönség.” A rezidens zeneszerző Raabertür című műve Győr királyi várossá válásának 750. évi jubileumára már el is készült, a Megtartva évad első koncertjén csendül fel Rajna Martin dirigálásával.

Augusztus végén pótolják a várva várt Amadeus Live című előadásukat, és október 9-re hirdették meg a győri John Williams koncertjüket. „Nincs karácsony Kevin nélkül” – a Reszkessetek, betörők! című filmzenei estjüket Ernst van Tiel dirigálásával az év végén, a két ünnep közt tervezik bemutatni.

A következő évadra szóló bérletek megújítása augusztus 10-től augusztus 27-ig tart, ezt követően indul az új bérletek vásárlása, illetve szeptember 24-től a jegyértékesítés.

A mai sajtótájékoztatón a Győr+ Tv is forgatott. Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt

Fotógaléria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győri Filharmonikus Zenekar | #komolyzene |