Hirdetés

Ismét életet mentett a szén-monoxid érzékelő

Illlusztráció: Marcali Gábor
Katasztrófavédelem
2020.07.03. 09:05

A nyári melegben fokozott a veszélye annak is, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Hirdetés

Szerdán délután előbb Győrzámolyon a Dr.Pécsi Gyula utca egyik családi házában szólalt meg az érzékelő, este pedig Győrben a Csaba utca egyik földszinti lakásában jelzett a készülék, ott egy átfolyós vízmelegítő volt a fürdőszobában.  

A lakók elhagyták ingatlanjaikat, kiszellőztettek és értesítették a tűzoltókat. A győri hivatásos tűzoltók, majd a gázszolgáltató szakembere is méréseket végzett és kimutatták a mérgező gázt mindkét otthonban. A szolgáltató lezárta a készülékeket és előírta azok karbantartását. A jól működő szén-monoxid-érzékelőknek köszönhetően nem sérült meg senki.

Hirdetés

A tegnapi esetek ismét rávilágítanak arra, hogy a szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban, hanem egész évben leselkedik ránk. Elsősorban azok a készülékek jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba, konyha, vagy fürdőszoba levegőjét használják az égéshez.

A nyílt égésterű vízmelegítő nagyon hamar elhasználja egy kis szobakonyha, vagy kisebb fürdőszoba levegőjét. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak is, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Kapcsolódó témák: #Győr | #katasztrófavédelem | #tűzoltók |
likeold
a fb oldalunkat