Évforduló

Installáció Makovecz Imre emlékére

Fotó: Mekliz Fotóstudó, Mekli Zoltán
Ficsór Dávid
2021.11.25. 15:27

10 éve hunyt el Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet megteremtője. Ebből az alkalomból a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében egy Makovecz oszlopot állítottak a Városháza előtti térre. A két és fél méter magas installáció fotókkal, digitális tartalommal, folyamatosan futó filmekkel mutatja be Makovecz életművét.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány közös kezdeményezésére 15 magyar városban emlékeznek a 10 éve elhunyt Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építészre – mondta a Győr Plusznak Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgató-helyettese.

Győr alpolgármestere élénken érdeklődik a művészetek iránt, elmondása szerint lenyűgözi őt Makovecz munkássága. Radnóti Ákos fontosnak tartja, hogy az építész életművét megismerjék a fiatalok, ehhez jó alapot szolgáltat ez az oszlop.

Simon Róbert Balázs is személyesen tekintette meg az installációt, rögtön a kihelyezése után. Az országgyűlési képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy van Győrben is egy Makovecz által tervezett épület, méghozzá a Kis-Duna áruház. A Városháza elé állított oszlopon 22 colos képernyőkön digitális formában is megjelennek Makovecz munkái, mellettük pedig hatalmas fotók és leírások segítenek megismerni a magyar organikus építészet megteremtőjét. 

Fotógaléria: MekliZ Fotóstudió, Mekli Zoltán

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr |