Ingyenes fogászati és onkológiai szűrés lesz Ménfőcsanakon

Szigeti Sándor
2022.10.17. 09:03

Példaértékű kezdeményezés: két orvos elhatározta, hogy segít, ezért ingyenes fogászati és onkológiai szűrővizsgálatot hirdettek meg e héten szombatra Ménfőcsanakra.

Az eseményre – amelyre dr. Laczkovits-Takács Tímea képviselő hívta fel a figyelmünket – nem csupán a ménfőcsanaki, hanem a győrújbaráti, a nyúli és a gyirmóti lakosokat is várják.

Sajnos a mi szakterületünkön különösen sok az elhanyagolt eset. A páciensek sokszor már csak a végső stádiumban fordulnak hozzánk, vagy el sem jutnak orvoshoz, miközben Magyarország az elsők között van Európában a szájüregi rák-, illetve a bőrön (arcon, fejen, nyakon) jelentkező daganatos megbetegedések és halálozások számában. Pedig a megelőzéssel és az időben felismert betegség gyógyításával számos élet megmenthető lenne” – válaszolta kérdésünkre dr. Stelescu András arc-, állcsont- és szájsebész szakorvos, miért hirdették meg az ingyenes szűrést.

A betegség kialakulásánál kockázati tényezőt jelenthet a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a fűszeres ételek, valamint a tartósítószereket, adalékanyagokat, színező szereket tartalmazó ételek túlzott fogyasztása, valamint az immunhiányos állapot, az alultápláltság, és a rossz szájhigiénia is – figyelmeztet a szakember.

Horváth Vanda, dr. Stelescu András és dr. Király Evelin

A kollégákkal úgy döntöttünk, hogy a bőrön jelentkező, valamint a szájüregi daganatszűréssel egy időben fogaszati szűrést is tartunk, ezt dr. Király Evelin fogorvos végzi majd ezen a napon. Nagy szeretettel várunk mindenkit az eseményre, aki tenni szeretne az egészségéért. – biztatott részvételre doktor úr, aki rendkívül fontosnak tartja, hogy segítsen.

Az ingyenes szűrés helyszíne dr. Ferencz-Gábor Katalin fogászati rendelője lesz (Ménfőcsanak, Hegyalja u. 34.), az időpont pedig október 22-e. A kezdési időpont 8.30. A szűrésen való részvételhez nem szükséges előzetes regisztráció, a megjelenteket érkezési sorrendben fogadják.

„Úgy tervezzük, hogy a teljes napot rászánjuk a vizsgálatokra, meglátjuk, hányan érkeznek majd” – tette hozzá dr. Stelescu András.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #egészségügyi szűrés | #Győr |