Indul a parkolóbérlet-vásár: március 13-tól már igényelhető állandó lakcímmel

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2023.03.12. 11:09

A zsúfoltság enyhítése, a rendezettebb parkolás érdekében április elsejétől bővül a felszíni fizetőparkoló-hálózat Győrben, Adyváros és Nádorváros egyes részein és a Szent István-lakótelepen. A díjköteles zónák kiterjesztésénél forgalomszabályozási szempontok alapján született meg a döntés.

Az övezetek bővítésével a lakótelepeken tapasztalható zsúfoltság enyhülésére, rendezettebb parkolásra lehet számítani. A szolgáltató nem a parkolási bevételek növelésére, hanem a megváltozott lakossági igényeknek megfelelő parkolási hálózat üzemeltetésére törekszik. A fizetőparkoló-kijelölés parkolásszabályozási eszköz.

Az új parkolóhelyek jórészt a III. övezeti besoroláshoz tartoznak, ahol április elsejétől munkanapokon 8 és 18 óra között 320 forint/óra díjat kell fizetni. Szombaton és vasárnap a parkolás továbbra is ingyenes.

A Szent István úti lakótelep bővítéssel érintett része (a Kamara utca–Szent István út–vasút által határolt terület) a II. övezeti besoroláshoz tartozik, itt április elsejétől munkanapokon 8 és 18 óra között, valamint szombaton 8-tól 14 óráig óránként 440 forintot kell fizetni.

Parkolójegyet a kihelyezett jegykiadó automatákból vásárolhatnak, illetve mobiltelefonos díjfizetésre is lesz lehetőség. A parkolóautomaták számát folyamatosan bővítik.  

A bővítéssel érintett területen jellegéből adódóan elsősorban bérletes parkolásra lehet számítani, emellett a statisztikák szerint az eseti díjfizetés több mint hatvan százaléka mobiltelefonnal történik, így a kihelyezett automaták biztosítják a valós igényeknek megfelelő számú jegyváltás lehetőségét.    

Az átmeneti időszakban a ritkábban elhelyezett automaták miatt nagyobb gyaloglási távolsággal kell számolni, amit az ellenőrzés során figyelembe fognak venni. A parkolójegy-kiadó automaták könnyebb megtalálását irányjelző táblák segítik. A további parkolójegy-kiadó automatákat a következő időszakban a Győr-Szol folyamatosan helyezi ki. Az eredetileg tervezett sűrűségben kitett készülékek ettől kezdve teszik majd lehetővé a kényelmes jegyváltást.

Az egyes parkolási övezeteket tartalmazó térkép megtalálható a Győr-Szol Zrt. honlapján a „Parkolás” menüpont alatt. https://www.gyorszol.hu/parkolas/parkolasi-terkep/

A bérletek megvásárlására az állandó lakcímmel rendelkezőknek március 13-tól lesz lehetőség személyesen a Győr-Szol Zrt. Jókai utcai és Orgona utcai ügyfélszolgálati irodáiban. Ebben az évben az éves lakossági parkolóbérlet ára (9 hónapra) 9.000 Ft lesz.  Az igényléshez szükséges információk, illetve nyomtatvány megtalálható a szolgáltató hivatalos honlapján.

https://www.gyorszol.hu/wp-content/uploads/2021/07/Nyilatkozat-lakossagi-parkolasi-berlethez_III-ovezet_2023_javKR.pdf

A parkolóhálózat bővítésével kapcsolatos további információkat folyamatosan közli a szolgáltató hivatalos honlapján.

https://www.gyorszol.hu/tudnivalok-a-fizetoparkolo-halozat-boviteserol/

Az ügyintézéshez szükséges okmányok és dokumentumok:

1. Érvényes személyazonosító igazolvány vagy érvényes útlevél

2. Érvényes vezetői engedély

3. 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap vagy érvényes bérleti szerződés (A szolgáltató a nem hiteles tulajdonilap-másolatot is elfogadja, mely az Ügyfélkapuról díjmentesen letölthető.)

4. Állandó lakcím vagy tartózkodási hely bejelentését igazoló lakcímkártya

5. Érvényes forgalmi engedély

Kapcsolódó témák: #Győr | #közlekedés | #Parkolás |