Indiától Mexikóig – a kulturális sokszínűséget ünnepelték a Széchenyi István Egyetemen

Győr+ Fotó: Dudás Máté/Széchenyi István Egyetem
2024.05.29. 11:31

Az ENSZ május 21-ét jelölte ki a kulturális sokszínűség, párbeszéd és fejlődés világnapjának, hogy felhívja a figyelmet a béke és szolidaritás értékeinek fontosságára. A győri Széchenyi István Egyetem ezt egy interkulturális programmal ünnepelte meg. Az eseményen indiai, kínai, mexikói, szíriai és nigériai nemzetközi hallgatók és alumnik mutatták be hazájuk sajátosságait.

A Széchenyi István Egyetem közel tíz éve kínál angol nyelvű képzéseket, s ma már ezer nemzetközi hallgatóval rendelkezik, akik 77 országból érkeztek. Az egyetem emellett az ENSZ felsőoktatási intézmények együttműködésére kezdeményezett Academic Impact (UNAI) programjának társult tagja, ezért kiemelten fontosnak tartja a fenntartható fejlődési célok támogatását.

A győri campuson az ENSZ kulturális sokszínűség, párbeszéd és fejlődés világnapján tartott rendezvény is szorosan kapcsolódott ezekhez a célokhoz. Az eseményen nemzetközi és magyar hallgatók gyűltek össze megünnepelni a kulturális sokszínűséget, amelynek fontosságát mutatja, hogy 2022-ben bekerült az ENSZ globális közjavai közé. A programon minden előadó bemutatta saját országának egyediségét, ünnepeit és szokásait, valamint ismertette a hazája és Magyarország közti legfontosabb különbségeket.

A gazdaságinformatika mesterszakon tanuló William Alizaree Szíriából érkezett Győrbe az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak (ÖKF) támogatásával. Mint mondta, sok sztereotípiával találkozott Magyarországon, ezért is tekinti küldetésének, hogy megmutassa hazájának gazdag kultúráját és értékeit. A legtöbben azt gondolják, hogy Szíriában csak muszlimok élnek, de a valóság az, hogy ugyanúgy lakják keresztények és más vallásúak is. A főváros, Damaszkusz látképén is egyszerre vannak jelen keresztény templomok, muszlim mecsetek és 12. századi várfalak” – mondta. Hozzátette: mindenkinek van saját történelme és különbözőségei, azonban mindannyian emberek vagyunk, ez pedig összeköt minket.

Szíria után Afrika legnépesebb országa, Nigéria következett, amelyet a szintén ÖKF ösztöndíjas Felicity Thomas mutatott be a résztvevőknek. „Nigéria rendkívül sokszínű ország, több mint 250 etnikai csoport lakja, akik több száz különböző nyelvet és nyelvjárást beszélnek. Tökéletesen példázza ezt, hogy az én szüleim nyelve sem ugyanaz, így számomra elképesztő volt Magyarországon azt megtapasztalni, hogy mindenki egy nyelvet beszél – számolt be. A nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakos hallgató azt is elmondta, sok hasonlóságot fedezett fel a két ország között: ilyen a család központi szerepe, vagy épp a tánc és az ételek szeretete.

A világ második legnépesebb országát, Kínát Guo Shaofeng mutatta be, aki 2018-ban érkezett Győrbe, és a járműmérnöki alapképzés elvégzése után jelenleg ellátásilánc-menedzsment mesterszakon tanul. Elmondta: nagyon sok különbség van a magyar és a kínai kultúra között, többek között az ünnepek jellege, a gasztronómia és a rokonsági viszonyok szerepe. „Az eltérő tulajdonságok ellenére jó a viszony a két állam között, azonban Kína megítélésekor sokszor még a régi, hagyományos jelképek jutnak a magyarok eszébe – például a teakultúra, a nagy fal vagy a Tiltott Város. Remélem, hogy a jövőben inkább a technológiai fejlődésről és az energiahatékony autóiparról leszünk híresek” – fogalmazott.

Az amerikai kontinens képviseletében Diana Nuñez, Stipendium Hungaricum ösztöndíjas mexikói hallgató tartott előadást, aki szintén ellátásilánc-menedzsment mesterszakon tanul az egyetemen. Büszkén emelte ki: a spanyol, francia és afrikai hatások által kialakult mexikói gasztronómiát mára az UNESCO kulturális világörökség részeként tartják nyilván. Az ételek mellett fontosak számunkra az ünnepek is, amelyek közül az egyik legfontosabb ismert lett Mexikón kívül is, elsősorban a Coco című animációs film hatására. Hitünk szerint halottak napján (Día de Muertos) megnyílik az átjáró a földi világ és a szellemvilág között, és elhunyt szeretteink meglátogatnak minket. Számunkra ez egy színes, szeretetteljes spirituális esemény, amit a család az összetartozás jegyében tölt” – részletezte a latin-amerikai hallgató.

Az ünnepség utolsó előadójaként Amandeep Singh, volt Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató Indiával ismertette meg a közönséget. A járműmérnök mesterszakot végzett fiatal a világ legnépesebb országát egy gazdag kultúrájú, gyorsan növekedő gazdasággal rendelkező államként mutatta be, ahol a sokféle vallású közösség több ezer dialektust beszél. „India gyönyörű tájakkal rendelkezik – nem csak a Taj Mahalt érdemes megnézni nálunk. Északon mesés hegyvidékkel találkozhatunk, keleten pedig az erdők és a természet várja a látogatókat. Ha a tengerpartot és a palotákat szeretjük, délen megtaláljuk a számításainkat, nyugaton pedig a pakisztáni határ szolgál némi izgalommal” – foglalta össze.

Az esemény zárásaként Páliné Nyiri Sylvia Kinga, a Nemzetközi Programok és Alumni Központ munkatársa mondott köszönetet a szervezők nevében. Kiemelte: büszkeség látni, hogy ilyen összetartó és sokoldalú nemzetközi közösséggel rendelkezik a Széchenyi-egyetem. Ha arra összpontosítunk, ami összeköt minket, nem pedig arra, ami elválaszt, akkor a világ jobb hellyé válhat. A sokszínűség azért is fontos és előnyös, mert amikor különböző kulturális háttérrel rendelkezők dolgoznak együtt, közösen gyakran jobb eredményeket érnek el. Értékelnünk és tiszteletben kell tartanunk a különbözőségeket és a sokféleséget, és el kell köteleznünk magunkat az emberi jogok védelme mellett, amely teret nyit a fejlődésnek és a párbeszédnek” – jelentette ki.

Szöveg: Széchenyi István Egyetem