Impozáns terekkel bővül a bencés gimnázium

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2022.08.30. 11:45

Három modern tanteremmel, közösségi terekkel és a kórus számára gyakoroló helyiséggel bővül a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium belvárosi épülete.

2008-ban koedukálták az iskolát, ettől kezdve pedig folyamatosan emelkedett az intézmény diákjainak létszáma. 2017-ben jutottak el oda, hogy már nem elég a régi gimnázium épülete, ezért elkezdték keresni lehetőségeket a bővülésre.

A Győri Bencések a Széchenyi téren álló egykori Lloyd-palotát 2018-ban kapták meg a Magyar Államtól oktatási célra. A nyári szünet alatt az épület eddig érintetlen, 800 négyzetméteres felső szintjét építették át, és alakították ki a különböző tereket egy újabb állami támogatásnak köszönhetően. „Összenyitottuk a három szintet, így a felső rész is elérhető lesz a gyerekeknek. Nagyon szép közösségi tereket és osztálytermeket alakítottunk ki. Idén szeptember elsejétől 759 diákja lesz a Bencés Gimnáziumnak, szóval szükség is van arra, hogy legyen helyük, közösségi terük. Belvárosi iskola lévén nekünk udvaraink nincsenek, épp ezért fontos, hogy sok olyan hely legyen az épületen belül, ahol találkozni tudnak egymással, ahol közösségi életet tudnak élni– mondta Sárai-Szabó Kelemen.

Utoljára valamikor a két háború között, a harmincas években volt ennyi diákja az iskolának. Akkor délelőtti és délutáni oktatással oldották meg a helyhiányt. Érthető, hogy az utóbbi évek bővülésének nagyon örülnek az intézményben, ami nagy lehetőségeket rejt a gimnázium számára.

Ez óriási lehetőség nekünk és egy nagy öröm, hogy itt a belvárosban, ilyen modern körülmények között tudjuk fogadni a diákjainkat – hangsúlyozta a perjel, akit két héttel ezelőtt megerősítettek pozíciójában. A bencés rend saját alkotmánya kimondja, a megválasztott elöljáró megbízatása élethosszig tart, de háromévente bizalmi szavazást tartanak. A Szent Mór Bencés Perjelség perjelének második hároméves ciklusa után szavazott bizalmat újra a közösség.

„Alapvetően egy óriási büszkeség számomra, hogy a közösségem így bízik bennem. Az a közösség, amiben nagyon sok különböző ember van, ráadásul más-más korosztályok. Nagyon hálás vagyok, hogy mindegyikük úgy érzi, alkalmas vagyok még arra, hogy vezessem a közösség életét. Nekem nagyon-nagy motiváció maga a hely, ahol élünk, és maga a regula, meg a bencés lelkiség, ami mindig törekszik arra, hogy felismerje az idők jeleit, alkalmazkodjon a helyi viszonyokhoz, próbáljon mindent úgy rendezni, hogy az Isten nagyobb dicsőségére történjen minden.” Ezt próbálja az elkövetkező időszakban megvalósítani az életével és a munkájával Sárai-Szabó Kelemen. 

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #győri bencések | #Oktatás |