„Ilyenkor egy hívás akár életet is menthet!”

Havassy Anna Katalin Fotó: Városrendészet Győr
2024.01.12. 20:15

Kissé elszoktunk már a kemény fagyoktól, így érzékenyebben érintenek mindenkit a fagyok. Különösen igaz ez a fedél nélküliekre, akikre a Hajléktalanokat Segítő Szolgálaton kívül a Városrendészet Győr munkatársai is kiemelten figyelnek. Győrben aki kész elfogadni a segítséget, nem marad gondoskodás nélkül!

A 2024-es január meglehetősen zord idővel érkezett, kemény mínuszok teszik próbára hideg időtől némileg elszokott szervezetünket. Otthon feljebb tekerjük a fűtést, jól esik a forró, tartalmas leves. Kint pedig fázósan húzzuk össze a kabátot, kötjük meg a legvastagabb sálat és nyomjuk a fejünkbe a jó meleg kötött sapkát. Sokan vannak azonban, akik ilyen-olyan okokból az utcán vannak. Nekik télen a szociális ellátórendszer megadja a lehetőséget a meleg szállásra és az ételre. Bárki élhet ezekkel a lehetőségekkel, aki bajban van.

A Városrendészet Győr munkatársai pedig kiemelt figyelmet fordítanak az utcán lévőkre. A részletekről Miletics Mór, szakmai igazgató beszélt.

„Egyébként is foglalkozunk a hajléktalan-kérdéssel Győrben, hiszen a Hajléktalanokat Segítő Szolgálattal folyamatos kapcsolatban vagyunk, szinte az év minden napján. Az ottani dolgozók emberfeletti munkát végeznek azért, hogy a fedél nélküliek emberi körülményekre leljenek. A Győri Önkormányzat szintén kiemelt figyelmet fordít erre a területre, tehát az együttműködés minden oldalról megvan. Amikor beköszönt a tél, a rendészek kiemelt feladatként kapják meg, hogy figyeljenek a hajléktalanokra. Persze van egy városrendészeti oldala is a témának, hiszen életvitelszerűen senki nem élhet az utcán, ezért vannak a segítő szállók. Arról nem is beszélve, hogy sokan közülük léha életmódot folytatnak, így zavarja a lakosságot, veszélyezteti a város közbiztonságát. A járőreinknek már hatalmas rutinja van ezen a területen. De a kemény fagy más kérdés, ott már az egészség és az élet megóvása is a feladatunk!” – hangsúlyozta a szakmai igazgató, majd azt is hozzátette, hogy a rendszeres ellenőrzések természetesen nem csak a belvárosi utcákra, terekre, hanem minden városrészre kiterjednek. Gyakorta ellenőrzik a romos épületeket, elhagyott területeket is, sokszor versenyt futva az idővel…

„Sajnos vannak olyan utcán élő személyek, akik ilyen-olyan okokból nem akarnak önszántukból bemenni a hajléktalanszállóra vagy a melegedőbe, ami télen a jogszabály szerint is mindenki előtt nyitva áll. Próbálják itt-ott meghúzni magukat, takarókkal, kezdetleges sátrakkal védeni magukat. Az most legyen mellékes, hogy ez szabálytalan, és kötelességünk közbelépni, de életveszélyes is! Nagyon gyorsan kihűlhetnek, fagyási sérüléseket szenvedhetnek és sajnos az életüket is elveszthetik. Rendészeink ezért a lehető legnagyobb emberséggel, de határozott fellépéssel próbálják ezeket az embereket jobb belátásra bírni, tájékoztatni őket a lehetőségekről. Ha kell, értesítjük az ilyenkor működő hajléktanokért felelős diszpécserszolgálatot, vagy ha már sajnos olyan a helyzet, akkor mentőt hívunk. Köszönjük azoknak a lakosoknak is a segítségét, akik szólnak nekünk, ha valahol utcán tanyázó embert látnak, mert így gyorsabban odaérhetünk és intézkedhetünk!”

Azt azonban nem árt tisztázni, hogy a Városrendészet Győr nem visz el senkit sem a szállóra, vagy az éjjeli menedékre. A járőrök feladata a helyszíni hatékony intézkedés. S persze nem csak a hajléktalanok esetében:

„Az alkoholnak a kemény fagyok idején még nagyobb a veszélye, mint egyébként. Sokszor olyan embereken kell segítenünk, akiknek bár van otthona, de egy tivornyázás után elfáradva megpihennek egy padon, egy parkban, buszmegállóban. Az alkohol elnyomja őket és sajnos nagyon hamar jöhet a kihűlés! Nagyon kérjük tehát, hogy mindenki felelősen viselkedjen, óvatosan az alkohollal, a bulikkal! Egymásra is figyeljünk, s ha utcán lévő embert látunk, akkor nyugodtan tárcsázzuk a Városrendészet Győr 0-24-ben hívható számát: +36205858888. Ebben az időben egy hívás is életet menthet!” – zárta Miletics Mór szakmai igazgató.

Fotók: Városrendészet Győr