Így igényelhetünk Győrben Babakötvényt

Szigeti Sándor O. Jakócs Péter
2023.01.26. 13:17

Az országos átlagot is meghaladó mértékben népszerű Győrben és Győr-Moson-Sopronban a Babakötvény. Az elmúlt évben a vármegyében nyitott Start számlákon lévő befektetés-állomány elérte a 9,6 milliárd forintot. Horváth Endrét, a Magyar Államkincstár vármegyei igazgatóját arról is kérdeztük, hogyan és hol nyithatunk helyben Kincstári Start-értékpapírszámlát.

Az elmúlt évben hányan nyitottak önöknél Start számlát?

Győrben 1642-en, a vármegyében pedig 2173-an nyitottak a Babakötvény-befizetések elhelyezésére szolgáló Start-értékpapírszámlát 2022-ben. Mindez azt jelenti, hogy a számlanyitások 75 százaléka Győrben történt, a fennmaradó 25 százalék pedig a soproni, a mosonmagyaróvári és a kapuvári állampapír-forgalmazási pontunkon, valamint a kihelyezett ügyfélszolgálatainkon. Győr-Moson-Sopronban 16.500 Start számlát vezetnek az ügyfelek, amelyen összesen 9,6 milliárdos befektetés-állományt kezel a Magyar Államkincstár. Ezzel Pest vármegye után a második helyen állunk az országos összesítésben.

Horváth Endre

Miért ilyen népszerű a Babakötvény?

Az állam minden 2005. december 31-e után született gyermeknek 42.500 forintos életkezdési támogatást biztosít, amelyet egy letéti számlán helyez el. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni. A Babakötvény az előző évi infláció feletti, plusz 3 százalékos prémiumkamatot biztosít. E mellé az éves befizetések 10 százalékának megfelelő, legfeljebb évi 12.000 forintos állami támogatás is jár. A Babakötvényt ráadásul semmilyen adó- vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli, ezen kívül a számlanyitás és a számlavezetés is ingyenes.

A győri ügyfélszolgálat

Hol és hogyan igényelhető Győrben Babakötvény?

Helyben személyesen a Magyar Államkincstár Czuczor Gergely utca 26. szám alatt található győri ügyfélszolgálatán, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül a magyarorszag.hu weboldalon lehet Start számlát nyitni. Aki személyesen jönne el hozzánk, annak érdemes előzetesen időpontot foglalnia a www.allamkincstar.gov.hu oldalon. A számlanyitáshoz a szülőknek személyi igazolványra, adókártyára, lakcímkártyára, valamint a gyermek lakcímkártyájára van szüksége. A győri ügyfélszolgálat mellett természetesen a soproni, mosonmagyaróvári és kapuvári állampapír-forgalmazási pontunkon is lehetőség van a számlanyitásra.

Ugyancsak a témában:

Kapcsolódó témák: #babakötvény | #Győr | #magyar államkincstár |