Hirdetés
Népbetegség

Így előzhető meg a fogínysorvadás

Fotó: Freepik
Győr+
2022.06.26. 12:05

Megdöbbentő adat, hogy a fogínysorvadás, vagy orvosi nevén parodontitis manapság gyakorlatilag népbetegség: a magyar lakosság 70-80 százalékát is érinti. Mivel sokáig tünet- és fájdalommentesen rombolja szájüregünk és fogaink egészségét, sokan akkor vesznek róla tudomást, amikor már csak komoly kezelések árán szüntethető meg a probléma.

Hirdetés

A fogínysorvadás kialakulása

A fogínysorvadás a fogágyat alkotó csont-, illetve lágyszövetek krónikus gyulladása, amit baktériumok okoznak. Nem csak azért fontos odafigyelni a fogágybetegség mihamarabbi felismerésére (sőt, leginkább a megelőzésére), mert statisztikailag nagy eséllyel lehetünk érintettek, hanem azért is, mert a legsúlyosabb esetben a fertőzés akár a fogak elvesztésével is járhat. Jó hír, hogy a fogínysorvadás nem egyik napról a másikra alakul ki, így egy kis körültekintéssel és odafigyeléssel elkerülhetjük a súlyos tünetek kialakulását. A fogínysorvadást általában régóta fennálló és kezeletlen fogínygyulladás előzi meg, amelynek kialakulása a fogak felszínén lerakódó lepedék, és az ebből kialakuló fogkő megjelenésével kezdődik.

Hirdetés

Kialakulásának okai

Általánosságban elmondható tehát, hogy a rossz szájhigiénia okolható a fogaink épségét veszélyeztető parodontitisért. Kisebb mértékben azonban egyéb tényezők is szerepet játszhatnak a kellemetlen fogágybetegség megjelenésében. Ilyen rizikófaktor lehet többek között a fokozott stressz, a diabétesz, a dohányzás, egy kezeletlen fogszuvasodás, különböző hormonális megbetegedések, várandósság alatti vagy serdülőkori hormonváltozások, vitaminhiány vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása is.

A fogínysorvadás tünetei

A fogínysorvadás laikusok számára eleinte nagyon nehezen felismerhető, mivel legtöbbször fájdalommentes. Mégis elengedhetetlen, hogy minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget, hiszen az érintett fogak megmentése is múlhat rajta. A parodontitis első, viszonylag könnyen felismerhető szakasza a fogínygyulladás. Vegyük komolyan a gyulladás jelenlétét jelző, fogmosás közben tapasztalt vérzést! Ha ezen a ponton szakorvoshoz fordulunk, még jó eséllyel egy fájdalommentes, és egyszerű fogkő-eltávolítással is megszabadulhatunk a fertőzéstől. További, azonnali beavatkozást igénylő tünetek lehetnek az érzékeny, vörös íny, az ínyduzzanat vagy ínydagadás, a fogínyfájdalom, a visszahúzódó fogíny, kellemetlen szájszag és rossz lehelet, a fogak közötti rések megjelenése vagy egészen súlyos esetben a meglazuló, mozgó fogak.

A fogínysorvadás megelőzése 

Mivel gyakran csak akkor szembesülünk a betegség első jeleivel, amikor már orvosi beavatkozásra van szükség, a parodontológia-árak közti keresgélés elkerülésének legjobb módszere a tudatos megelőzés. A megelőzés két legfontosabb összetevője a megfelelő szájhigiénia fenntartása és a rendszeres orvosi szűrővizsgálat. Fordítsunk tehát figyelmet a helyes és alapos fogmosásra, ne feledkezzünk meg a fogselyem és a fogköztisztító kefe használatáról, valamint különösebb panasz nélkül is félévente keressük fel fogorvosunkat.

A fogínysorvadás kezelése

Ha szerencsénk van, és elég gyorsak voltunk, enyhébb esetekben megoldást jelenthet a professzionális fogtisztítás, vagyis az ultrahangos fogkőeltávolítás is. A zárt küret azt jelenti, hogy a fogfelszín mellett az az íny alatti részeket, úgynevezett parodontális tasakokat is hatékonyan megtisztítja a gyulladást okozó baktériumoktól. A beavatkozást helyi érzéstelenítéssel végzik, anélkül, hogy vágást ejtenének az ínyen. Abban az esetben, ha a gyulladt tasakok már annyira mélyek, hogy vágás nélkül nem tisztíthatóak meg megfelelően, sebészeti beavatkozással tárják fel a parodontális gócot, leválasztva az ínyt a foggyökérről. Bizonyos esetekben, a kezelés ezen szakaszában csontpótlásra és ínyátültetésre is sor kerülhet (regeneráció).

Kapcsolódó témák: #egészség | #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat