Idén is felmérik a fecskeállományt

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.05.25. 15:07

Győrben 2020-ban indult a városi fecskevédelmi program, ami országosan is egyedülálló kezdeményezés. Ennek fontos eleme a fecskeösszeírás, így tudják felmérni, hogy melyik városrészben mekkora a madárállomány.

A program életre hívását a fecskék rohamos egyedszámcsökkenése miatt kezdeményezte a város Környezetvédelmi Bizottsága.

„Az elmúlt években a program keretén belül felmértük a városi fecskeállományt, ami szerencsére növekedést mutat” – tájékoztatott Herman Etelka, a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztályának vezetője. Kiderült, az évek alatt a fecskék védelme érdekében több intézkedés is szerveztek. Ilyen volt, hogy felajánlás segítségével a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház épületén és a Petz-kórház Rehabilitációs Centrumának épületén található közel ötven aktív fészek alá fecskepelenkát telepítettek, több helyen sárgyűjtőt alakítottak ki, amelyek gondozását a középiskolások az iskolai közösségi szolgálat keretén belül végezték el. A Magyar Madártani Egyesület pályázata jóvoltából pedig Ménfőcsanakon fecskehotelt helyeztek ki.

„Idén is szeretnénk a lakosok, illetve a közös képviselők aktív közreműködését kérni a városi fecskeállomány felmérésében. Figyeljenek oda a fecskékre, mert bajba kerülhetünk nélkülük! Nagyon sok rovart és szúnyogot fogyasztanak, így védve minket nem csupán a csípésektől, de megannyi betegségtől is, amelyet ezek a rovarok terjeszthetnek. Éves szinten egy fecske 1,5-3,5 kg rovart fogyaszthat el, tehát érdekünkben áll, hogy megvédjük őket” – hívja fel a figyelmet Herman Etelka.

A fecskeállomány-adatlap a gyor.hu-ról, a város honlapjáról letölthető.

Korbban a témában: