Tavasz a Dunakapu téri piacon

Húsvétra hangolva

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.04.01. 12:29

Harsogó színű piros retek, medvehagyma, spenót, pompás sárga, lila, kék virágok, beszélgető, kedves emberek - ez jellemezte szombaton reggel a Dunakapu téri piacot, ahol természetesen már a húsvétra készültek.

Kicsit hűvös, de napsütéses idő várta szombaton reggel a belvárosi piac látogatóit, árusait. Talán az ünnep közeledtének tudható be, hogy mindenki, mosolygós, kedves volt, elbeszélgettek vevők és termelők. Húsvétra készültek már az árusok, így tojásból nem volt hiány, melynek darabját 80-100 forintért kínálták. A tavaszi friss zöldségek, a retek (300-400 forint csomója) az újhagyma (300-400 forint csomója), a medvehagyma (350-550 forint csomója), a spenót, a sóska (700-800 forint) mellett kínáltak gombát, tavalyi krumplit, vöröshagymát, leveszöldséget. Almából is bőséges volt a felhozatal 300-600 közötti áron mérték kilóját. Mint minden szombaton ezúttal is vásárolhattunk mézet, szörpöt, sőt még bort is. Házias ízű füstölt áruk – sonka, kolbász, szalonna, – valamint sajtféleségek közül is válogathatott az, aki kilátogatott a piacra.

Almából is bőséges volt a felhozatal

A kert tavaszi virágait is kínálták az árusok, nárciszt, tulipánt, jácintot és virágzó ágakat. Aki pedig kiültetni szeretné őket, az is keresgélhetett kedvére a színes árvácskák, gombvirágok, százszorszépek, muskátlik és megannyi más növény között. Húsvéti kézműves díszeket is kínáltak, tojásfát, festett tojásokat, horgolt nyuszit, báránykát, ünnepi motívumos terítőt.

A nárcisz népszerűsége töretlen, a tavasz igazi hírnöke

Töretlen népszerűségnek örvend a Dunakapu téri piacon a lángos, a hurka-kolbász, a velős-pirítós és a friss pékárú.

Érdemes tudni, hogy húsvét hetében szerdán és szombaton lesz piac a belvárosban 6 és 14 óra között. A Vásárcsarnok április 7-én zárva tart. Április 8-án, szombaton 6–14 óráig azonban bőséges húsvéti kínálattal várják a vásárlókat. A családoknak tojásfestő workshopot tart Kóczánné Ács Szilvia tojásfestő, a szalmafonás rejtelmeibe pedig Szabó Karola szalmafonó ad betekintést 9 és 12 óra között a győri vásárcsarnokban.

Galéria: Ács Tamás

Korábbi cikkeink a témában: