Hirdetés

Húsvéti sonkakörkép: a minőséget meg kell fizetni

Fotó: Győr+ Média
Zombai-Kovács Ákos
2022.04.13. 12:10

A sonka igazán előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon, nem véletlen, hogy ilyenkor fogyasztjuk el az egész éves sonkakínálat nagyjából 30 százalékát. Teljesen mindegy, hogy nyers vagy hőkezelt, esetleg parasztsonkáról, vagy füstölt tarjáról van szó, Magyarországon nincs húsvét valamilyen sonka nélkül. Azt viszont nehéz eldönteni, hol és milyen szempontok alapján vásároljuk meg az ünnep slágertermékét, ráadásul a minőségi sonka nem olcsó mulatság. Egy biztos, érdemes körültekintően kiválasztani, milyen sonkaféleség kerüljön a húsvéti asztalra.

Hirdetés

Már napok óta jóval több vásárló fordul meg nálam, ez egyértelműen a Húsvét előtti roham, szerencsére sokan veszik az általam kínált minőségi termékeket, amiknek átlagosan 100-150 forinttal ment csak fel az ára” – mondta a Győr+ Médiának Lőrincz László.

„Többnyire visszajáró vendégeim, vásárlóim vannak, akik elsősorban a specialitásaimat keresik, a csont nélküli csülköt vagy a házi szívsonkát, amit házilag sózunk négy hétig, saját füstölőnk van, bükkfával füstölünk, utánozhatatlan ízt ad a húsvéti csemegéknek” – tette hozzá a Húsom Húsbolt tulajdonosa.

Hirdetés

Sonkáink hagyományos módon készülnek, tartósítószert egyáltalán nem tartalmaznak, de nem csak ezeket, hanem kolbászainkat is sokan viszik az ünnep közeledtével, van szarvas, ló és mangalica, csemege és csípős, de kenőmájasunk is kétféle van, ebből is jóval több fogy Húsvét előtt” – emelte ki Csizmadia Éva, a Bábolna Hús munkatársa.

„Engem is meglep, hogy napok óta jóval többen vannak, szerencsére egyre többen keresik a minőségi termékeket, mi pedig ebben vagyunk erősek” – hangsúlyozta Széles Zoltán.

A slágertermékek nem változnak, a sonka, a füstölt csánk, a kötözött sonka a legjobban fogyó termékek, úgy tűnik, a hagyományok nem változnak, és ennek mi örülünk is” – fogalmazott a Széles Hús tulajdonosa.

Felmérések szerint húsvétkor fogyasztjuk el az éves sonkakínálat mintegy 30 százalékát, ennek nagy része kötözött sonka. A kereskedők azt javasolják, senki ne hagyja az utolsó pillanatra a beszerzést és válasszuk ki körültekintően, milyen sonkaféleség kerüljön az ünnepi asztalra.

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #húsvét | #sonka |
likeold
a fb oldalunkat