Hirdetés
Koszorúzás Győrben

Hűséges szövetséges csak egy van: saját magunk!

Fotó: O. Jakócs Péter
Ficsór Dávid
2021.06.16. 13:15

Mártírokra és áldozatokra emlékeztek a szerdai koszorúzási ünnepségen Győrben. A Golgota emlékműnél gyűltek össze az emlékezők.

Hirdetés

Az önkormányzat nevében Rózsavölgyi László idézte fel az 1958. június 16-án mártírhalált halt és ’89-ben ugyanezen a napon újratemetett Nagy Imre, egykori miniszterelnök és társai emlékét. A rendszerváltás katartikus pillanatát elevenítette fel a képviselő.

„Százezrek gyűltek össze a Hősök terén, hogy tanúságot tegyenek 1956 forradalma mellett. A tér ugyan besúgókkal volt tele, de a tömeg kitartott, tudva, hogy állásukba, diplomájukba kerülhet a jelenlét. A jelenlét azonban felemelő, büszkeséggel eltöltő volt, ez már nem Kádár népe volt, melyet erőszakkal rendeltek oda. A jelenlévő százezrek 1956-ra emlékezve egy tiszta, soha el nem homályosuló tükröt tartottak elénk, melyben megláthattuk a magyarság igazi arcát.”

Hirdetés

A szónok a győri mártírokra is emlékeztetett és arra, hogy az ország megtanulta, hűséges szövetséges csak egy van: saját magunk.

„Ez ’56, ez ’89 tapasztalata, mely által bölcsebbek és erősebbek lettünk. A világ meg fogja érteni és lassan el fogja fogadni az új helyzetet, hogy az évtizedekig álomba merült magyar nemzet végre felébredt, mert nem engedhetjük meg, hogy november negyedike még egyszer előforduljon. Tihanyi Árpád, Szigethy Attila, Török István városában csak azt kérjük, ami megillet minket. Nem többet, de nem is kevesebbet! Számunkra Magyarország az első, számunkra Győr az első!” –zárta beszédét Rózsavölgyi László. Az ünnepségen a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanulója, Wellner Tibor szavalta el Petri György: Nagy Imréről című költeményét. Ezt követően a rendezvényen résztvevő szervezetek elhelyezték az emlékezés koszorúit a Golgota emlékműnél.

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Fotógaléria: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó témák: #1956 | #Győri önkormányzat | #megemlékezés |
likeold
a fb oldalunkat