Zöld Győr

Hulladékcsökkentési hét

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.11.20. 17:42

A Környezetvédelmi Bizottság kezdeményezésére városunk is csatlakozott a november 20–28. között megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Héthez.

Hirdetés

A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezés célja, hogy a résztvevő országok lelkes önkéntesei egy teljes héten keresztül saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező mennyiség csökkentésére, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A főszervező EWWR – European Week for Waste Reduction – a hulladékok problémakörén keresztül szándékozik bemutatni a fenntartható fogyasztás és a körforgásos gazdaság jelentőségét.

Európa legnagyobb hulladékmegelőzési kampánya hazánkban is egyre népszerűbb. Tavaly 10.695 akciót valósítottak meg földrészünkön a programhoz csatlakozó önkéntesek. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, melynek idei koordinátora az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával az ÉMI Nonprofit Kft.

Győr városa a hulladékképződés csökkentésére, illetve az újrahasználatra fókuszál a csomagolásmentes üzletek közreműködésével. A vásárcsarnok területén az ökotudatos üzletek a kevesebb csomagolóanyag használatára és a csomagolóanyag-mentes vásárlásra, illetve a környezetbarát termékek használatára hívják fel a figyelmet. Praktikus, a hétköznapokba is könnyen beilleszthető tanácsokkal szolgálnak. Az akció során a boltok bevásárlózsákokat is osztanak az odalátogatók részére, melyekbe gyümölcsöt, zöldséget, péksüteményt is lehet tenni. A zsákok természetesen leselejtezett függönyanyagból készültek a kezdeményezés céljához hűen.

Az akcióban résztvevő üzletek, a Kosárka, az 1 Csepp Zöld és a Zsákoljunk felváltva, az alábbi időpontokban várják az érdeklődőket: november 20-án 6–12 óráig, november 24-én, 25-én és 26-án 6–10 óráig, november 27-én pedig 6–14 óráig.

Forrás: Herman Etelka / KÖBI-titkár

A csomagolásmentes üzletekről a következő cikkben is olvashatsz:
Hirdetés
Kapcsolódó témák: #környezetvédelem |