Zöld Győr

Csomagolás nélkül

Fotó: Marcali Gábor
J. K. A.
2021.11.20. 09:21

Az alábbi és ehhez hasonló csomagolásmentes boltok elindulása talán kicsi, de fontos lépés a környezetvédelemben.

Kiss Veronika – Kosárka

A tudatosság a kislányunk születésével érkezett az életünkbe három és fél évvel ezelőtt. Lelassult körülöttünk a világ, volt időm végiggondolni, hogy egy háztartás milyen mennyiségű szemetet termel, mennyi felesleges élelmiszert veszünk. Kezdtem arra figyelni, hogy termelőktől vásároljak, piacra járjak, egyre inkább az életünk részévé vált ez a másfajta szemlélet.

Boltunkban száraz élelmiszereket és tisztítószereket árusítunk. A vásárló hoz magával tárolót, vagy mi adunk üveget, papírzsákot, csatos műanyag dobozt, amit aztán megtöltünk a kívánt mennyiséggel. Aki megismerkedik a csomagolásmentességgel, annak valamilyen szinten az élete részévé válik.

Dudás Ádám – 1 Csepp Zöld

Két éve nyitottuk, mi voltunk az egész megye első csomagolásmentes boltja. Már a kezdeti fogadtatás nagyon pozitív volt. Jelenleg majdnem 300 terméket kínálunk.

Aki még nem vásárolt így és el szeretné kezdeni, annak azt javasolom, hogy fokozatosan térjen át. Ha valami elfogy otthon, fontolja meg, hogy a következő bevásárlást például lisztből már így bonyolítja le. Hozza be a saját kis lisztesdobozát és abba töltse bele. Hangsúlyozom a mértékletességet, mert különben hamar belefárad és nem megszereti, hanem meg is utálhatja. A másik tanácsom: nem kell bevásárolni ezer műanyag edényt, helyette hozzák azt, ami éppen van otthon. Lehet befőttesüveg, üres liszteszsák, kávésdoboz. A spájzot nem kell drága műanyag dobozokkal telepakolni, mert akkor éppen nem azt érjük el, amit akarunk.

Baldauf Gábor – Zsákoljunk

Győri és környékbeli termelők portékáit értékesítjük. A tisztítószereket azért árusítjuk, mert egyre többen érzékenyek a vegyszerekre, sokaknak van bőrproblémája, amit sok esetben a kemikáliák okoznak.

Közel egyéves tapasztalatunk alapján azt mondhatom: szűk még az a réteg, amelyik valóban ebben a szellemben szeretné élni a mindennapjait. Sok a kérdés, a kétely: vajon tényleg számít ez, nem csak egy újabb divathullámról van szó? Meg kell győzni az embereket, hogy igenis számít, mi is hozzátehetjük a magunk kis lépéseit. A csomagolásmentes boltok elindulása is kis lépés a környezetvédelemben, de ugyanakkor mindnyájunk szívügye, mert nem szeretnénk az unokáinkra szemétdombot hagyni. Épp ezért örömmel látom, hogy a vásárlóink zöme kisgyermekes anyuka.