Hóvirágtündér

Rozmán László jegyzete Fotó: Beledi Márta
2024.03.02. 13:47

Kislányommal séta közben sokszor gyűjtünk kincseket, hol egy érdekes kavics, hol egy-egy szál szép virág kerül apró kezébe - Rozmán László írása.

A tavasz hírnökei közül az egyik az én személyes kedvencem, a hóvirág. Egykoron a nőnap elengedhetetlen szereplője, a figyelmesség jele volt. Gyerekként jártuk az erdőt és rengeteget szedtünk belőle, aztán egyre ritkábban ajándékoztuk lányoknak, nőknek, anyukáknak, nagymamáknak.

Vannak népek, ahol a hiedelem szerint a hóvirág védelmet nyújt a ház körül és a kertben, hiszen elűzi a rossz szellemeket és a negatív energiákat. De akad olyan hely is, ahol a hóvirág a tisztaság és az ártatlanság jelképe, fehér színe és finom megjelenése miatt. A tavasz első virágaként a remény és az újjászületés szimbólumaként is emlegetik.

2005. augusztus 31-én a hóvirág a természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok közé került. Veszélyeztetett, védett, eszmei értéke 10 ezer forint. Ez vonatkozik a virágra és a hagymára is.
Kislányommal séta közben sokszor gyűjtünk kincseket, hol egy érdekes kavics, hol egy-egy szál szép virág kerül apró kezébe. A minap hóvirágot szeretett volna szedni az udvaron, de megbeszéltük, hogy a Hóvirágtündér vigyáz a növényre és nem szabad leszakítani, hiszen akkor már nem tud más gyönyörködni benne. Minden hóvirág mellé szükség lenne egy kis tündérre, aki vigyázza, óvja őt tőlünk, emberektől.

Kapcsolódó témák: #győrplusz | #jegyzet | #Vélemény |