Hirdetés

Hőségben nehezebb elviselni az allergiát

Fotó: Pixabay
Kárpát Zsolt
2022.07.22. 21:03

Hamarosan indul a parlagfű szezon, ami egyre több embernek okoz egészségügyi problémát, különféle tüneteket. A parlagfűre érzékenyeknek azt tanácsolja dr. Máté Csongor háziorvos, hogy ilyenkor érdemes a gyomnövény tömeges megjelenése előtt már szedni az allergia elleni készítményeket. Ugyancsak hatékony és hatásos, ha lakásunkban házi légszűrőt használunk.

Hirdetés

Évek óta már nemcsak a földről, de levegőből is, helikopterrel derítik fel a megye parlagfűvel szennyezett területeit. Többek között ennek és a szigorú szabályoknak köszönhető, hogy a gyomnövény visszaszorulóban van, de még így is előfordul, és főleg augusztus, szeptemberben nehezíti meg életünket.

„Elindult a nyári szezon, a pollenek már megjelentek, egyre több beteg fordul hozzánk különféle allergiás tünetekkel. Ilyen az orrfolyás, szemviszketés, köhögés. Azt szoktuk javasolni, hogy mivel a parlagfű szezon nemsokára kezdődik, kezdjük el az úgynevezett antihisztaminok használatát. Így jobban el lehet viselni ezt az időszakot. – beszélt a közelgő parlagfű szezonról Dr. Máté Csongor háziorvos.

Hirdetés

Az allergiát kiváltó pollenek ellen sok féle módon védekezhetünk, azonban óvatosan kezeljük az interneten megjelenő, néha egészen bizarr praktikákat.

Sokan minden olvasható a neten, ilyen-olyan főzeteket ajánlanak. Ezekkel azonban nem szabad otthon próbálkozni, mert erőteljes allergiás reakciókat okozhatnak. Sokkal jobb, a háziorvost felkeresni és javaslatára elkezdeni egy gyógyszeres kezelést, és ha szükséges speciális teszteket is elvégeznek.”

A parlagfűre érzékenyek ilyenkor tüsszögnek, az orruk folyik és viszket, amit a nagy hőségben még nehezebb elviselni. Egy-két praktikus tanácsot érdemes megfogadnunk.

Azt is szoktam javasolni, gyakrabban mossunk hajat. A férfiak figyeljenek arra, hogy nem csak a haj, hanem a szakáll is összegyűjti a pollent. Otthon sokat szellőztessünk. Egy eszközre is felhívnám a figyelmet, amely már jobban elérhető és érdemes használni. Ez a házi légszűrő, mert nagyon nagy segítséget nyújt.”

A háziorvos azt is elmondta, hogy mivel a koronavírussal fertőzöttek száma ismét emelkedik, így az allergiások vizsgálata során covid tesztet is végeznek.

Kapcsolódó témák: #allergia | #egészség | #parlagfű |
likeold
a fb oldalunkat