Horgászok és ovisok telepítettek halakat a Mosoni-Dunába

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.03.21. 12:35

Ma délelőtt kivételesen a vízbe tették a halakat a horgászok. Több mint 7000 márnát, domolykót és balint telepítettek a Mosoni Dunába a folyó révfalui oldalán, a Széchenyi híd közelében. A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége ezzel az akcióval ünnepelte a halak napját.

Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna ügyvezető elnök a Győr+ Médiának azt mondta: „Fontos, hogy minden vízbe olyan hal kerüljön, ami a természetes élettere. A márna, a domolykó és a balin őshonos folyóvízi halak. Ritkán lehet hozzájutni ezekhez a fajtákhoz, mert kevesen foglalkoznak a szaporításukkal és a termelésükkel. A most vízbe engedett halak még kicsik, mindössze 8-15 centiméteresek, míg a kifejlett példányok általában 3-5 kilót nyomnak, de fogtak már ki 8 kilós márnát is. A telepítéssel szeretnénk frissíteni az állományt.”

A Mosoni-Duna Rajkától Vénekig, a Dunába betorkollásig 125 km hosszan kanyarog a Kisalföldön. Halállománya rendkívül gazdag, a folyóvízi halakon kívül jelentős a ponty, keszeg, és a rablóhal állománya. Sok kapitális fogással adományozta már meg a megye horgászait, nem ritkák a 10 kg feletti pontyok és amurok. A folyó természeti szépségének, és halfaunájának köszönhetően a megye egyik kedvelt horgászvize.

Azt is megtudtuk, hogy egyre népszerűbb hobbi és sport a horgászat. Elsősorban szabadidős tevékenységként űzik és csak kevesen tudják, hogy hazánk az egyik legeredményesebb nemzet manapság a feeder, valamint a finomszerelékes szakágban a sporthorgászat terén. Vármegyénkben közel harmincezren hódolnak a horgászatnak, s a pecások harmada, azaz közel tízezren győri egyesületek tagjai.

A szakemberek nem maradtak magukra a telepítésben. A Prohászka Óvoda Margaréta csoportjának gyermekei vödrökkel felszerelkezve és nagy lelkesedéssel segédkeztek a vízbe bocsátásban.

Virágné Bertalan Éva intézményvezető portálunknak azt nyilatkozta: „Örömmel elfogadtuk a meghívást a mai eseményre, hiszen holnap ünnepeljük a víz világnapját. A kicsik egész héten a vízzel foglalkoznak, sokat beszélgetünk a folyókban lakó élőlényekről is. A nagyböjtben törekszünk a napi jócselekedetre, így igazán boldogan végeztük a haltelepítést.”

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr | #haltelepítés | #horgászat | #óvodások |