Honvédelmi tábor kihívással

Venesz Klaudia Fotó: Ács Tamás
2024.06.28. 20:54

Zöld sátrak, álcaháló és különböző katonás eszközök lepték el az Aranypart II. fákkal övezett partszakaszát. Nem titok: a Magyar Honvédség Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred létesített táborhelyet a honvédelmi táboros gyerekek részére.

A Honvédség ugyan feszesebb tempót tart a közös napirendi pontokkal, mint egy átlagos nyári tábor, de az alapvetően sport tematikájú héten semmiféle megvalósíthatatlan feladatot nem kapnak a nyári szünetet élvező diákok. Az ébresztő, reggeli torna, sorakozó és a körletrend kialakítása épp olyan fontos, mint az alakzatban történő mozgás elsajátítása. 

Az első turnusban 12-15 éves fiatalok léphették át a laktanya kapuját. Táborparancsnokuk, Heindl Roland százados elmondta, hogy nem katonaként, vagy kiskatonaként kezelik a gyerekeket: „valójában bármit kérhetünk, az első pillanatban mindent végrehajtanak. Van, aki a telefonját sem kéri el arra a fél órára, amikor lehetősége lenne használni”. 

„Alapvetően egy sporttábort csinálunk, de kaptunk egy megtisztelő és nagyon fontos feladatot: részt veszünk a Hadfi kihívásban. Az országban mi próbálhatjuk ki elsőként azt a kihívást, melynek végén a táborlakók összemérhették képességüket. A Területvédelmi Erők Parancsnokságától dr. Nagy Zsuzsa érkezett, hogy lássa élesben kibontakozni a saját gyermekeként dédelgetett Hadfi programot. A fiatalok megtanultak együtt mozogni és kapnak egy olyan iránymutatást, ami a párhuzamos és kölcsönös kooperációt erősítik.” – emelte ki Heindl százados. 

„A Hadfi kihívás lényege az, hogy a holtidőket csökkentsük a táborokban, illetve az, hogy a fokozatosság elve mentén épüljön fel a programsorozat, amit egy verseny zár. Az élmény a legfontosabb főleg azért, mert fontos kiemelni, hogy mindenki jó valamiben. Ezt meg kell mutatni a gyerekeknek” – tűzte ki dr. Nagy Zsuzsa, a program megálmodója.
Minden korcsoport a saját teljesítményéhez mérten kapja a feladatokat, amelyeket az adott tábor tematikája is meghatároz. A honvédelmi nevelés célja a foglalkoztatás és szeretnék elérni azt is, hogy a gyerekek ne unatkozzanak. A középiskolásoknak meghirdetett Országos Haditorna Versenyre is kiváló alapot ad a program, mert fizikálisan és mentálisan is felkészíti a résztvevőket. 

„A 12-14 éves korcsoportban mátrixfutás, akadálypálya, fekvő lézerlövészet, amőbajáték, egészségügyi ismeretek, a nagyobbaknál már tereptan is szerepel a feladatok között. Az akadálypályához a táborvezetők kreativitására is szükség volt, hiszen a kötelező elemeket, mint a kúszóalagút és a traktorkerék-görgetés, bele kellett szőni a gyakorlatsorba.” 

A feladatok fejlesztik a gyorsaságot, koordinációt, finommotorikát és a problémamegoldó képességet is. „A szabályok betartását szorgalmazzuk, de élményt akarunk nyújtani, nem kiképzést. A célunk, hogy a nyárból egy hetet úgy töltsenek el, hogy egy pici bepillantást nyerjenek a katonaság életébe” – emelte ki dr. Nagy Zsuzsa, aki egyébként civilként került a hadsereghez, de már az alapkiképzésének végéhez közeledik.

A MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred július 8-tól a 15-17, július 22-től pedig a 17-18 éveseket várja táborozni. A turnusokban még akad néhány szabad hely, ezekre a honvedelmitabor.hu oldalon lehet jelentkezni.

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt