Honvédelmi sportnapot rendeztek a gyárvárosi iskolásoknak

Havassy Anna Katalin Fotó: Marcali Gábor
2023.09.29. 20:01

Mozgalmas napon vannak túl a Gyárvárosi Általános Iskolások, akiknek honvédelmi sportnapot szerveztek a Püspökerdőben szeptember 29-én. Az iskolának a segítséget a MH 7. Területvédelmi Ezred, 19. Területvédelmi Zászlóalja nyújtotta, így a diákok egy délelőttre szinte belekóstolhattak a katonaéletbe, persze játékos formában, amely a közösséget is kiválóan építette.

A MH 7. Területvédelmi Ezred, 19. Területvédelmi Zászlóalj az elmúlt nyáron is számos Honvédelmi Tábort tartott iskolásoknak, amelyek népszerűsége nemhogy töretlen, hanem évről-évre egyre többen és többen szeretnének csatlakozni a Győrújbaráti Gyermektáborban megrendezett izgalmas 5 naphoz. A Gyárvárosi Általános Iskola vezetősége és itt látta meg a győri területvédelmi katonákat által szervezetett programokat, s úgy gondolták, hogy a színvonalas akadálypálya, az ötletes erőpróbák, közösséget kovácsoló csapatversenyek az ő diákjaiknak is tetszenének. Így hamarosan felvették a kapcsolatot a katonákkal és meghívták őket egy izgalmas Honvédelmi sportnap szervezésére.

Az eseményre a Püspökerődben, szeptember 29-én került sor, s szerencsére a szeptember végi nyár is kedvezett a szabadtéri programhoz. A MH 19. Területvédelmi Zászlóalj 11 fő katonával képviseltette magát, míg a Győri Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum 7 fő segítőkész és lelkes kadéttal vett részt. Kellett is az odaadó végrehajtás, hiszen a gyárvárosi iskolából közel 200 gyermek érkezett, hogy eddig ismeretlen élményekkel gazdagodhassanak.

A katonák a sportnapra 8 helyszínnel készültek, ahol különféle feladatok, erőpróbák várták az általános iskolásokat. Az állomások teljesítéséhez szükség volt ügyességre, állóképességre, szellemi frissességre és persze a csapatban való dolgozás képességére is. Ez utóbbi fejlesztésére egyébként a hasonló honvédelmi napok kiváló alkalmat nyújtanak.

A csapatokra osztott gyerekeket így várta egy izgalmas kúszófolyósó, lőszeres láda cipelése szlalomban, gumi kézigránáttal való dobás, painball-airsoft- és lézerpuska lövészet és egy teszt kitöltése is, amely a magyar haditörténelemből tette próbába a tudásukat.

Aki szeretett volna, egy úgynevezett harctéri életmentő katona segítségével bepillantás nyerhetett a katonai elsősegélynyújtás alapjaiba: megtanulhatták a sebkezelést és sebkötözést, ahogy azt is, mit kell tennünk, ha bajban lévő embert találunk. Fontos és hasznos ismeretekkel gazdagodhattak a gyerekek, olyanokkal, amelyeket való életben is alkalmazni tudnak.

A rendezvényen részt vett a Toborzóiroda is, akik hatástalanított fegyvereket hoztak ki a Püspökerődben, így a gyermekek a legnagyobb biztonság mellett vehették őket kézbe. Illetve aki érzett magában elég bátorságot, az még az arcát is odatartatta egy igazi katonás kipingálásra.

A Gyárvárosi Általános Iskola Honvédelmi Sportnapja tehát kiválóan sikerült, a gyermekek örömmel és érdeklődéssel teljesítették a feladatokat. Egyébként a győri területvédelmi katonák vármegye-szerte számos honvédelmi sportnapot tartották meg, s mindig sikert arattak a diákok körében, akik így egy kicsit a Magyar Honvédséghez is közelebb kerülhettek.   

Galéria: Marcali Gábor