Hirdetés

Hínárvágás a városi tavakon

Győr+
2022.07.20. 12:25

A Győr-Szol koordinálásában szerdán megkezdődött Adyvárosban az 1-es számú tavon a hínárvágása. A beavatkozásra azért van szükség, mert a vízinövény elszaporodott, és kezdte belepni a vízfelszínt. A vízinövény visszavágása a szolgáltató kezelésében lévő többi városi tavon is megtörténik. A munkálatok megkezdését a helyszínen kísérte figyelemmel dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere.

Hirdetés

“Profi hínártalanítás zajlik az 1-es számú tavon Adyvárosban. Az elmúlt napokban több bejelentés érkezett hozzám és a Városházára is, hogy nagyon alacsony a vízszint és sok a hínár a tóban. Ez azért van, mert ezt az esővíz táplálja, és csapadék híján nincs megfelelő utánpótlás. A szakemberek gőzerővel dolgoznak, ma levágják a hínárt, holnap pedig összeszedik, és a komposztálóba szállítják. A munka pedig folytatódik a város többi vízfelületén. Ezért kell a nyitott Városháza, beszélni kell az emberekkel. Ha szólnak és meg tudjuk oldani, akkor nekiállunk!” – mondta a városvezető.

Radnóti Ákos alpolgármester, Adyváros önkormányzati képviselője korábban felhívta a figyelmet arra, június az elmúlt évek legszárazabb időszaka volt, ezért a tározótóban most fél méterrel alacsonyabb a vízszint a szokásosnál. Emiatt esztétikailag most nem nyújt szép látványt a tó felszíne egyes helyeken, hiszen a növény felfekszik az alacsony vízre. Ha több eső lenne, nem lenne ennyire látható. A hínárnak egyébként természetes víztisztító szerepe van, és működik a szökőkút is, amely a víz oxigéntartalmát növeli.

Hirdetés

„Aki a környéken lakik, és aki ismer engem tudja, hogy mindig odafigyelek a tó állapotára. Minden évben ez egy betervezett munka, amit ilyenkor szoktunk megcsinálni. Az, hogy néha esztétikailag nem a legszebb a tó a hínár miatt, azt el kell tudni viselni, de úgy gondolom, mindenkit bőven kárpótol a környéke, hiszen hazánk egyik legszebb lakótelepi környezetéről beszélünk” – hangsúlyozta az alpolgármester.

A munka elvégzésére a Győr-Szol Zrt. egy speciális, nagy teljesítményű hínárvágó gépet vett igénybe, melyet alvállalkozó üzemeltet. A gép kezelője a tó felső harmadáig meríti a vágószerkezetet, majd előre haladva a gép mélyen levágja a növényzetet. Az így levágott hínárt legyűjtik a víz felszínéről, majd elszállítják a tó partjáról. Idén a munka Adyvárosban kezdődött, majd folytatódik a többi tónál, így a József Attila lakótelep melletti 2-es és 3-as tározótónál, Győrszentivánon két kisebb vízfelületen, valamint Révfaluban, a Kenus utca melletti tónál. A hínár visszavágása nagyban lassítja a csapadékvíz-tározó tavak eliszaposodását, javulnak a vízi élőlények életfeltételei,és megjelenésében is szebb képet mutatnak a tavak és környezetük.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Adyváros | #Győr-Szol Zrt. | #híradó |
likeold
a fb oldalunkat