Hirdetés
Széchenyi István Egyetem

Hidat épít Győr és Iowa között az egyetem

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2022.05.25. 10:31

Az Észak-iowai Állami Egyetem fúvósegyüttese az egyetem fúvószenekarával, a Győr Symphonic Banddel adott közös koncertet az Egyetemi Hangversenyteremben. Megnyitóbeszédében dr. Lukács Eszter, a Széchenyi-egyetem nemzetközi rektorhelyettese hangsúlyozta, mint egy erős szárnyú madár, úgy teremt egyensúlyt a művészeti képzés a műszaki tudományok terén élen járó Széchenyi-egyetemen.

Hirdetés

A Széchenyi István Egyetem szélesre tárja a kapukat a nemzetközi hallgatók és oktatók előtt, emellett dinamikusan erősíti külföldi partnerkapcsolatait is. Mindezzel valódi nemzetközi környezetet biztosít az itt tanulóknak. Ennek is köszönhető, hogy a globális hallgatói közösség folyamatosan erősödött az elmúlt években. Jelenleg már 65 országból mintegy 800 külföldi fiatal jár a Széchenyi-egyetemre.

Az intézmény vendégeként érkezett Győrbe az Észak-iowai Állami Egyetem fúvósegyüttese is, amely a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Győr Symphonic Banddel adott közös koncertet az Egyetemi Hangversenyteremben hétfőn.

Hirdetés

„Hisszük, hogy a zene hidat képez a kultúrák között, ezt építjük a mai estén” – mutatott rá köszöntőjében dr. Hontvári Csaba, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának dékánja.

A dékán elmondta, az amerikai együttes már korábban felfigyelt a győri zenészek színvonalas teljesítményére, s ezért kezdeményezték, hogy európai turnéjukon közös esten léphessenek fel a győri együttessel is.

A Széchenyi István Egyetem számára rendkívül fontos, hogy nemzetközi színvonalú és angol nyelven is választható képzései mellett a globális értékeket a kultúra terén is közvetítse polgárai felé, s olyan egyedülálló élményekkel gazdagítsa a hallgatói életet, színesítse a győri estéket, mint ez a koncert.

A műszaki tudományok területén élen járó egyetemünk számára a művészeti képzéseink sikerét létfontosságúnak tartjuk az egyensúly szükséges megteremtéséhez, így e két pillér erős szárnyú madárhoz hasonlítható” – emelte ki megnyitó beszédében dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettes, aki a közönségnek angol és magyar nyelven adott ismertetőt a Széchenyi István Egyetemről.

A hangulatos estén mindkét zenekar nemzeti kultúrájához kötődő műveket adott elő, közelebb hozva ezzel egymáshoz értékeiket.

Együttműködésük szimbólumaként az est záródala előtt a zenekarok vezetői ajándékokat adtak át egymásnak. Eközben dr. Danny Galyen, az amerikai együttes dirigense hatalmas taps kíséretében megjegyezte: „Igazán köszönjük a közreműködésüket, Önök csodálatosan játszanak.”

Az iowai zenekarigazgató már márciusban közelről megismerhette a zenekart és az egyetemet, ugyanis vendége volt a VIII. Győri Nemzetközi Hidas Frigyes Fúvószenekari Karmesterkurzusnak. Az amerikai–magyar együttműködés tehát várhatóan folytatódhat.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #hangverseny | #koncert | #Széchenyi István Egyetem | #zene |
likeold
a fb oldalunkat