Hirdetés

„Hiányzik a közönség és az élő koncertek”

Havassy Anna Katalin
2020.03.23. 17:36

A győri boogie-woogie zongorista, Dániel Balázs, azaz Mr. Firehand a saját és városunk jó hírét is viszi szerte a világban. Azonban a járvány most neki is megálljt parancsolt, sok zenésztársával együtt. A részletekről vele beszélgettünk.

Hirdetés

Kezdjük a legfájóbbal, ami egy zenészt érhet: hány koncertedet kellett lemondanod?
– Az összeset, és sok távolabbi rendezvény is bizonytalanná vált. Nyárra vannak felkéréseim külföldi fesztiválokra, egyelőre azokat még nem mondták vissza. Sajnos most a zenészek és előadóművészek bevétele gyakorlatilag a nullával egyenlő, így nehéz időszak következik. Mindazonáltal egyetértek az intézkedésekkel, mert csak így tudjuk lassítani a vírus terjedését.

– Nyilván beszédtéma a mostani helyzet a nemzetközi művészvilágban is. Mi az általános közhangulat?
– Itthoni és külföldi zenész kollégáimmal is beszélgettem a kialakult helyzetről. Mindenhol ugyanazt hallom. Sok zenei rendezvényt lemondtak, melyeket nem könnyű más időpontra átütemezni. Vannak, akik próbálnak pozitívak maradni, de vannak, akik nagyon pesszimisták lettek.

Hirdetés

– Nem titok, régóta barátok vagyunk, így ismerlek jól. Mindig felelősen, megfontoltan döntesz, szervezel. Ebben a helyzetben hogy tudsz művészként is helytállni?
Azt hiszem, csak egy lehetőség van: triómmal mi a próbákat is beszüntettük, hogy ne érintkezzünk egymással. Ezt rendkívül sajnálom, mert egy zenekar életében nagyon fontos a gyakorlás és a közös inspirálódás, de úgy érzem, ez a felelős döntés. Egy művésznek továbbá tudatnia kell az őt támogató és követő emberekkel, hogy mik a helyes lépések a jelen helyzetben. Nem győzöm én sem hangsúlyozni az ismerőseimnek, hogy mindenki maradjon otthon, ezzel tudunk a legtöbbet tenni a helyzet javulása érdekében.

Dániel Balázs most csak otthon zongorázhat

Beszéljünk rólad! Hogy éled meg a jelenlegi helyzetet, és hogyan tekintesz a jelenre, a jövőre?
– Hiányzik a közönség és az élő koncertek. A mostani időszakot arra fogom használni, hogy a zenei karrieremhez szükséges háttérmunkákra jobban ráfeküdjek. Például próbálok saját dalokat komponálni, bár a jelenlegi helyzetben egyelőre nehéz vidám inspirációt lelni a boogie woogie-hoz, de szerintem hamarosan érkeznek majd az új ötletek. Korábban elkészült felvételeket, videó hanganyagokat most van időm rendszerezni, megszerkeszteni és közzétenni. Így a közösségi oldalaimon igyekszem új tartalmakkal jelentkezni ebben az időszakban is. Hobbim volt mindig is a fotózás és grafikai tervezések. Most ezekre is jut több idő. Remélem, hogy nemsokára helyreáll a megszokott rend, és újra tudunk koncerteket adni. Bízom benne, hogy a Boogiefesztet idén is megrendezhetjük. Pont a 13. lesz decemberben, remélem ez esetben szerencsét fog hozni ez a szám.

– A zene mindenre gyógyír, egyetértesz?
– Mindenképp. Az emberek most több időt fognak egymással eltölteni, és szerintem a zene minden pillanatban segít. A zene mindenkiben különböző érzéseket kelt, legyen szó nosztalgiáról vagy éppen bánatról, örömről. Én azt mondom, hogy mindenki tegye fel a kedvenc zenéit és hallgassa azokat. Így egy kis időre ki tudunk szakadni a valóságból és jobb kedvvel állhatunk az elkövetkezendő időhöz. Egy picit muszáj most hazabeszélnem, szerintem a boogie woogie stílus minden pillanatban vidámságot tud hozni az emberek életébe, így érdemes minél többet hallgatni belőle. Még az is lehet, hogy táncra perdülnek.

– Zongoristaként a kezed az egyik legnagyobb kincsed. Hogy tudod fertőtleníteni a kezed, illetve a hangszered?
– Én is gyakran mosok kezet és próbálom betartani a higiéniai előírásokat. A zongorámat is gyakrabban takarítom.

– Szerinted az emberek hogy tudnak most a művészvilágnak segíteni?
– Ez nehéz kérdés. Szerintem jelenleg támogató szavakkal tudnak a legtöbbet nyújtani. A jövőben viszont úgy tudnak majd segíteni, hogy elmennek az előadásokra, koncertekre és az itthoni előadókat választják. A zene akkor az igazi, ha élő közönségnek tudunk játszani. A közönségtől kapott energia inspirálja legjobban mindig a zenészt. Érezni a színpadon a közönség energiáját, és ezt a művész többszörösen tudja visszaadni. Így, ha közösen túlleszünk a vészhelyzeten, akkor remélem, hogy mindenki mihamarabb ellátogat kedvence előadására, és újra közösen élvezhetjük az élő zene nyújtotta örömöket. Addig is mindenki vigyázzon magára és társaira!

Mit csinál két zenész, ha otthon kell maradnia, de mégis együtt szeretne muzsikálni? Nincs lehetetlen, nézzétek meg a videót! Pribojszki Mátyás „Jumping Matt” és Dániel Balázs „Mr. Firehand” duó.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #zene |
likeold
a fb oldalunkat