Hetven éve Győrben: emléktáblát kapott a Ceres

Szigeti Sándor Fotók: MekliZ Fotó
2023.11.09. 12:21

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli idén a Ceres Zrt. A nagy múltú sütőipari vállalat az évforduló alkalmából a Győri Ipartörténeti Alapítvánnyal közösen ipartörténeti emléktáblát avatott fel a cég székhelyén, és könyvet adott ki. Az eseményen Radnóti Ákos is méltatta a vállalatot.

A vállalat az 1953-ban alapított Győr- és Vidéke Sütőipari Vállalat jogutódja, 2002-ben a korábbi Győri Sütő helyett vette fel mai nevét. 

A Reptéri úti kenyérgyárnál megtartott csütörtöki eseményen Miklósy Lajos, a Győri Ipartörténeti Alapítvány elnöke kiemelte: az alapítvány fontosnak tartja, hogy láthatóvá tegye Győr ipari múltját, ezért 2017-ben kidolgozta és elindította „ipartörténeti emlékhelytábla” projektjét. A program elindulása óta már 27 emlékhelyet létesítettek Győr területén, a mostani pedig már a 28. „A mai táblaavató tisztelgés a vállalat múltja és Győr élelmiszeriparában betöltött szerepvállalása előtt” – hangsúlyozta az elnök.

„Kiemelt jelentőségű ez az évforduló vállalatunk életében, hiszen 70 éve nap mint nap azon dolgozunk, hogy kiváló minőségű pékáru kerüljön vásárlóink asztalára. Ahogy szlogenünk is szól „Mindenkinek van egy kenyerünk” – kezdte ünnepi köszöntőjét Mikos István, a Ceres Zrt. vállalati igazgatója.

„Én is itt kezdtem a pályafutásomat, és a ranglétra fokait megjárva, minden munkafolyamatot megismerve, szinte együtt nőttem fel a vállalattal. Most – vállalati igazgatóként – már módomban áll egy olyan stabil jövőképet mutatni a kollégáimnak, amely biztosítja a fejlődésünket, és töretlen sikerünket az elkövetkező 70 évben is. Úgy tervezem, hogy a 100. jubileumi ünnepségen mindenképpen részt veszek” – tette hozzá Mikos István, aki elmondta nagyszabású születésnapi rendezvénnyel is megünnepelték a kerek évfordulót, melyen a vállalat jelenlegi dolgozói mellett korábbi kollégáik is részt vettek.

Dr. Dézsi Csaba András és Győr Megyei Jogú város nevében Radnóti Ákos mondott köszöntőt, aki méltatta a nagy múltú győri vállalatot: „Győr a jeles jubileumok időszakát éli, nemrég köszöntöttük a 30 éves Audi Hungariát, most pedig a 70 éves Ceres ünnepségén gyűltünk össze. Nincs olyan győri család, amely ne kötődne valamilyen módon a sütőipari vállalathoz, amely sikereit a vezetés és a munkavállalók értékes munkájának köszönheti” – mondta Radnóti Ákos, aki felidézte: középiskolás korában maga is diákmunkásként dolgozott az itteni kenyérgyárban, ahol a munka becsületét is megtanulta.

Radnóti Ákos kiemelte: a győri cég termékei nem csupán a hazai, de külföldi piacon is megtalálhatók, a sikeres múlt és a sikeres jelent követően pedig a Ceres továbbiakban számíthat a város segítő együttműködésére és támogatására. 

A táblaavatót követően a vállalat székházában sajtótájékoztatót tartottak, ahol Andorka Zsolt, a Győri Ipartörténeti Alapítvány alelnöke bemutatta a Ceres sütőipari vállalat történetéről készült, „Mindenkinek van egy kenyerünk” című könyvet, amelynek a szerkesztője is egyben. Aláhúzta: írásos emléket is szerettek volna állítani a vállalat történetének, amely hiánypótló munkával mostanra megvalósulhatott. A könyv bolti forgalomba nem kerül, de elérhetővé teszik mindazok számára, akiket érdekel a téma. 

A sajtótájékoztatón Mikos István felidézte a sütőipari cég történetének meghatározó állomásait, és betekintést nyújtott a vállalat jövőbeli terveibe, amelyek – mint mondta – biztosítani fogják a cég következő 70 éves meghatározó jelenlétét a piacon. Végezetül Miklósy Lajos, a Győri Ipartörténeti Alapítvány elnöke pedig ismertette az alapítvány 2024-es programtervét.

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta