Újranyitnak hétfőn a bölcsődék és óvodák

Fotó: Győr+
Szabó Csilla
2020.05.22. 08:55

A kormány hivatalos közleményt adott ki arról, hogy a járvány csökkenését figyelembe véve, újranyitnak az óvodák és bölcsődék. Az eddig kizárólag gyermekfelügyeletet ellátó intézményekben egyre nőtt az igény az előző hetekben az újabb és újabb ötfős csoportok nyitására, mivel a korlátozások enyhítésével egyre több szülő tér vissza a munka világába.

Megjelent az óvodák és bölcsődék újranyitásáról, valamint a nyári táborok megszervezéséről szóló kormányrendelet, amely május 25-én lép hatályba. Március közepétől Győrben az önkormányzati és egyéb fenntartású intézményekben a bölcsődei és óvodai ellátás ügyeleti jelleggel működött, az azóta tartó időszakban kizárólag gyermekfelügyeletet biztosítottak azok számára, akik nem tudták megoldani gyermekük felügyeletét. A koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítésével több szülő tér vissza a munkahelyére, ezért egyre nagyobb igény mutatkozott az óvodákra és a bölcsődékre, ahol folyamatosan bővítették a felügyeleti kapacitást.

A Győr közigazgatási területén lévő bölcsődék és óvodák az új kormányzati rendelkezés nyomán, hétfőtől a koronavírus-járvány előtti állapotra térnek vissza. Az eddigi ügyeleti rendszert igény szerint az elmúlt hetekben folyamatosan bővítette az önkormányzat, ami azt jelentette, hogy az előre bejelentett gyermeklétszám függvényében, szükség szerint nyitottak meg újabb és újabb csoportokat vagy akár intézményeket, illetve növelték a felügyeletet ellátó pedagógusok létszámát.

Dr. Pergel Elza, szociális ügyekért is felelős alpolgármester tájékoztatása szerint az ügyeleti jelleggel történő ellátás, valamint a csoportonkénti maximált 5 fővel történő elhelyezési korlát megszűnik. Május 25-től valamennyi óvodás és bölcsődés gyermek a saját intézményében, az általa megszokott gyermekcsoportban és nevelőivel vehet részt az ellátásban.

Az újranyitásig rendelkezésre álló idő szűkössége miatt az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék dolgozói valamennyi gyermek szülőjével felveszik a kapcsolatot, hogy tájékoztassák őket a tudnivalókról, ezenkívül valamennyi intézmény a saját holnapján keresztül is nyújt információkat a szülők részére és felhívják figyelmüket az étkezés igénylésével kapcsolatos feladataikra is. A kormányrendelet alapján az intézmények nyári zárva tartásának időtartama legfeljebb két naptári hét lehet. A korábban, február 15-ig kiadott, négy naptári hétre szóló nyári leállás módosításáról szóló tudnivalókat az óvodák és bölcsődék a holnapjukon keresztül teszik majd közzé.

Az alpolgármester köszönetét fejezte ki a szülőknek, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt együttműködő és türelmes magatartásukkal segítették az óvodák és bölcsődék ügyeleti ellátásának megszervezését, valamint azt, hogy valóban csak indokolt esetben vették igénybe az ügyeleti ellátást.

Győrben az önkormányzat által fenntartott óvodákban és bölcsődékben a kormányzati intézkedésekre napra készen reagálva az újranyitásra valamennyi épületet és játszóudvart érintően elvégezték a fertőtlenítéseket és nagytakarításokat, felkészülten várják a gyermekeket.

Az önkormányzati óvodákba összesen négyezer gyermek jár, az egyéb fenntartásúakba közel 700. A héten az önkormányzati óvodákban már 16 épületben, 68 csoportban 314 gyermek felügyeletére érkezett igénylés. Az önkormányzati és egyéb fenntartású bölcsődékbe közel 700 kisgyermek jár, ebből az önkormányzatiakba 597. Lapzártánk idején 4 bölcsődében, 14 csoportban 61 kisgyermeknek biztosították a napközbeni kiscsoportos felügyeletét.

Az intézményekben az újranyitás után a továbbiakban is nagy gondot fordítanak a tisztaságra, a fertőtlenítésre, valamint a higiénés szabályok betartására és betartatására. Napközben továbbra is folyamatosan ügyelnek a gyakran megérintett felületek tisztítására és az udvari játékok használatánál a játszócsoportok biztonságára.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |