Hétfőig még adhat tippet, hol mérjenek a rendőrök Győrben!

Győr+ Fotó: Pixabay
2023.04.09. 17:18

A rendőrség 24 órás sebességellenőrzést tart a lakosság által javasolt helyszíneken. Hétfőn délig ön is ajánlhat helyszíneket!

A rendőrség várja az állampolgárok javaslatait az idei ellenőrzési pontokra, ahol az egész Európát érintő kampányhoz kapcsolódva április 21-én egy napig mérik a Magyarország útjain közlekedők sebességét. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar rendőrség 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendőrség által a 24 órás Speedmarathon alatt ellenőrzött járművezetők 95%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.

A Speedmarathon ötletét a német Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség embereit felkérték, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre ahol sebességellenőrzést szeretnének.

A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták, és hasonlóan a korábbi évekhez, ebben az évben is valamennyi ROADPOL-tagállam alkalmazza.

Az ellenőrzés ideje alatt, április 21-én 6 órától április 22-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz.

Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretné figyelembe venni, ezért idén is javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre.

Az állampolgárok javaslatait az illetékes rendőr-főkapitányságok 2023. április 4-én 11 órától április 10-én 12 óráig az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják:

Budapest   [email protected]

Bács-Kiskun vármegye   [email protected]

Baranya vármegye   [email protected]

Békés vármegye   [email protected]

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye   [email protected]

Csongrád vármegye   [email protected]

Fejér vármegye   [email protected]

Győr-Moson-Sopron vármegye   [email protected]

Hajdú-Bihar vármegye   [email protected]

Heves vármegye   [email protected]

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye   [email protected]

Komárom-Esztergom vármegye   [email protected]

Nógrád vármegye   [email protected]

Pest vármegye   [email protected]

Somogy vármegye   [email protected]

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye [email protected]

Tolna vármegye   [email protected]

Vas vármegye   [email protected]

Veszprém vármegye   [email protected]

Zala vármegye   [email protected]

A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a vármegyei rendőr-főkapitányságok április 20-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről az ORFK Kommunikációs Szolgálat a nyilvánosságot tájékoztatja.

Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek.

A túlzott és/vagy nem megfelelő sebesség az egyik legnagyobb tényezője a halálos baleseteknek. Ezért van az, hogy a rendőrség fellép azokkal a járművezetőkkel szemben, akik elmulasztják megtartani a sebességhatárt. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele.

Forrás: police.hu

Kapcsolódó témák: #Győr | #sebességmérés |