Hirdetés

Helytörténeti séták a városban

Fotó: Arrabona EGTC
Győr+
2022.05.26. 09:58

A győri értékekekért, örökségekért hirdettek közösségi projektet a városban, melynek eredménye 2 állandó, várostörténeti túraútvonal lett.

Hirdetés

A projekt fő célkitűzése volt a helyi kulturális örökség, a helyi emlékezet, a város helyi hagyományainak, elfeledett legendáinak és családtörténeteinek felelevenítése és népszerűsítése. Győr helytörténetét, kulturális sajátosságait, a városi legendákat feldolgozó egy-egy túraútvonal került megalkotásra, „Újvárostól a Mosoni-Dunáig”, valamint „Múltidéző belvárosi séta” címmel – hangzott el a sikeres projektzárást követő sajtótájékoztatón.

A túra kidolgozásához két alkalommal közösségi akciót szerveztek, melyen közösségépítő céllal kerültek feltárásra elfeledett legendák, családtörténetek Győr városához kötődően. A közösségi akciók során összegyűjtött történetekből, információkból épült fel a kulturális helytörténeti túrák tartalma. A túrákhoz egy túrafüzet is készült az útvonalak által érintett helyszínek főbb tudnivalóiról, mely nyomtatott és elektronikus formában is elérhető.

Hirdetés

A helytörténeti túrák során érintett és a közösségi akciók során feldolgozott városi legendák, Győr helytörténete, családtörténetei fotókiállítás keretében került bemutatásra, Szabó Béla fotóművész képeivel illusztrálva. A legendák és családtörténetek megörökítése és digitalizálása érdekében a túrafüzeten felül két videó is készült, a két túraútvonalhoz kapcsolódóan. Az Újvárostól a Mosoni-Dunáig ide kattintva, míg a Múltidéző belvárosi séta videója ide kattintva érhető el.

A projekt zárórendezvényén május 20-án a sajtótájékoztatót követően a résztvevők egy helytörténeti túrán vehettek részt a belvárosban Horváth József, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettesének vezetésével. Az esemény záró helyszíne a Kisfaludy Könyvtár volt, ahol egy állófogadás keretében megtekinthető volt a kiállítás, valamint a túraútvonalakhoz készült két videó is.  

A helytörténeti túrák lebonyolításában, valamint a túrafüzet összeállításában és kiállítás megvalósításában a Dr. Kovács Pál Könyvár és Közösségi Tér működött közre. 

Kapcsolódó témák: #belváros | #Kultúra | #történelem | #újváros |
likeold
a fb oldalunkat