Hirdetés
Sashegyi tűzeset

Hatalmas a lakosság felelőssége

Fotó: O. Jakócs Péter
Havassy Anna Katalin
2021.03.15. 17:43

Nemrég a Győr+ Online is részletesen beszámolt róla, hogy a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Sashegyi Hulladékkezelő Központjában öngyulladás miatt szabad téren tűz keletkezett. A tűzoltók megfeszített erőkkel dolgoztak, munkájukat és a tűz megfékezését jelentősen segítette, hogy a GYHG sashegyi telepén saját tűzőrség állomásozik.

Hirdetés

A lángok oltását elsőként a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tűzőrsége kezdte meg a helyszínen, ami azt jelenti, hogy a három fő tűzoltó és a 4000 literes oltóanyagtartályú tűzoltóautó a riasztást követően megkezdte az oltást. Ez azért volt lehetséges, mert két hónappal ezelőtt a GYHG tűzőrséget állított fel, amelyben összesen hat, képzett tűzoltó teljesít szolgálatot és egy, a fentebb is megemlített, alaposan felszerelt tűzoltóautó áll rendelkezésre. Ennek oka a kezelőközpont tűzjelző rendszerének folyamatban lévő átalakítása, valamint a kilátásba helyezett katasztrófavédelmi követelmények megelőző teljesítése volt.

Hirdetés

Herceg Sándor Ottó, a GYHG ügyvezetője a megközelítőleg 3000 m3 lomhulladékot érintő tűzesetről az alábbiakat nyilatkozta:

„Két hónappal ezelőtt állítottuk fel a GYHG tűzőrségét, amely most bizonyította, hogy a feladatellátásra maximálisan alkalmas. Ahogy a riasztást megkapták, megkezdték a szükséges intézkedéseket és a tűz oltását. Erre egy 4000 literes oltóanyagtartályú oltókocsink és 3 fő tűzoltó volt bevethető, akik az oltási munkákkal párhuzamosan értesítették a hivatásos tűzoltókat. Ők gyorsan a segítségünkre siettek, így végül szombat reggelre sikerült megfékezni a lángokat” – mondta az ügyvezető, aki azt is hozzátette: személyi sérülés nem történt, az oltásra és az utómunkálatokra minden feltétel adott volt.

Sajnos a hulladékkezelő központban már korábban is több esetben előfordult öngyulladás. A mostani tűzeset is tisztán mutatja, hogy egy öngyulladás milyen hatalmas tüzet tud előidézni, s mennyi munkát adhat akár a saját, akár a hivatásos tűzoltók számára. Az ügyvezető ezért nem
győzte hangsúlyozni:

„Fontos, hogy a lakosság megértse, nagyon nem mindegy, hogy mit dobnak bele a szemetesbe. Nem véletlen vannak a szelektív szigetek, a hulladékudvarok és az rengeteg tájékoztató, hogy miként is lehetünk felelős fogyasztók és szemetelők. Ha tudatosan, pontos
ismeretekkel felvértezve élünk és szemetelünk, azzal nemcsak a Földnek, hanem a szolgáltatónak is segíthetünk.”

A múlt heti tűzeset a kamerafelvételek alapján a hulladékudvarokból származó lomhulladéknál keletkezett, vélhetően a nem oda illő veszélyeshulladék-tartalom miatt.

Nem árt tisztázni, mitől is alakulhat ki a mostanihoz hasonló öngyulladás: a hulladékkezelőbe érkező lakossági hulladék ugyanis gyakorlatilag bármit tartalmazhat. Leggyakoribb a bomló biológiai hulladék, mely a bomlása során hőt termel, ez önmagában is képes 60-70 Celsius-fokra felmelegedni. Ha egy ilyen gócpont érintkezik olyan anyagokkal, melyek ezen a hőmérsékleten meggyulladhatnak, akkor már csak idő kérdése, hogy történik-e tűz. Ezt okozhatja például egy kidobott öngyújtó is.

A másik kategória az olyan veszélyes anyagok háztartási szemetesbe kerülése, amelyek vízzel vagy egymással érintkezve hőt termelnek, mert ezek is elérhetik a környezetben lévő anyagok gyulladási hőmérsékletét. Magukban bomló és hőt termelő vegyi anyagok is vannak, pl. szerves-peroxidot (erős fehérítő hatás) tartalmazó készítmények.

,,Összességében kijelenthető, hogy a veszélyes anyaggal szennyezett kommunális hulladék esetében az öngyulladás kockázata nő, így arra kérjük a lakosságot, hogy tudatosan használják a szemeteseiket ezzel is segítve a munkánkat!” – zárta Herceg Sándor Ottó.

Kapcsolódó témák: #GYHG | #tűzeset |
likeold
a fb oldalunkat