Három millió forint az állatmenhelynek

Németh Boglárka Vig Norbert
2022.12.16. 15:02

Karácsony közeledtével, de nem csak az ünnepre való tekintettel, három millió forinttal támogatja az önkormányzat a Győri Állatmenhelyet is fenntartó Emberek az Állatokért Alapítványt. Az ajándékot pénteken, jelképesen a polgármester adta át a menhely vezetőjének.

A legutóbbi közgyűlésen döntöttek arról, hogy a polgármester felterjesztését, miszerint a nehéz téli időszakban támogassák a menhelyet is fenntartó alapítványt elfogadták. A pénzösszegről szóló táblát péntek ebéd után adta át a város első embere.

“Nagyon fontos az, hogy azokat az állatokat, akik bajba jutottak és akiket elhagyott a gazdájuk vagy kidobtak valahova, vagy épp úgy tartottak, ahogy nem szabadna, tehát nem méltó módon, azoknak is legyen ellátásuk, legyen hol lakniuk. Sajnos kétszáz kutya legalább van ezen a telephelyen és nagyon sok  macska. Ezeket az időket éljük, amikor az emberek úgy próbálnak meg spórolni, hogy megszabadulnak a háziállatoktól, sokszor kegyetlen módon egyébként és ez vonatkozik a madarakra, a papagájokra is. Tehát azt mint látjuk, nap, mint nap tapasztaljuk. hogy amikor egy-egy papagájt sikerül befognunk bejelentés alapján, akkor hiába van rajta a gyűrű, a gazdája elzárkózik attól, hogy ez az ő madara lenne és ugyanez van a kutyákkal, macskákkal is. Olyan horror történeteket hallottam én is most itt” – mesélte Dr. Dézsi Csaba András.

A menhely mindennapjai nagyon nehezek, az összes helyiségben szomorú kutyák és macskák várják, hogy végre valaki értük jöjjön, őket vigye haza. A polgármester saját maga is megnézte az árva állatokat. Az Emberek az Állatokért Alapítvány nagyon hálás a felajánlásért. 

“Ez most nagyon nagyon nagy segítség. Mindig jól jön a segítség, de most, hogy mindennek felment az ára, orvosi költségtől elkezdve az állateleségig, a fűtésnek, a villanynak a mindennek. Most nagyon nagyon jól jött, egy életmentés volt ez az alapítványnak“- hangsúlyozta Jahoda Maja, kuratóriumi elnök. 

“Nagyon nehezek a mindennapok, sokszor találkozunk olyan problémával, amiket hirtelen kell megoldani. Jelen pillanatban tényleg teltház van, több, mint 200 állatról gondoskodunk, azt hiszem az mindent elmond, hogy tegnap már az öltözőben is kutya volt”  számolt be Urbán Zoltán, önkéntes. 

Az itt élő állatok számára minden évben nagy esemény az állatok karácsonya, ezt idén december 17 szombaton és 18-án vasárnap tartják majd. Ekkor ünnepi díszbe öltözik a menhely, a jószívű adományozók pedig sorra érkeznek reggel 9-től egészen délutánig, sétáltatnak és simogatnak, hogy amennyire csak lehet, az árva állatoknak is a legboldogabb legyen a karácsonya.

Galéria: Vig Norbert