Három helyszínen emlékeztek Győrött az 56-os hősökre

Kárpát Zsolt Fotó: Vig Norbert
2022.10.23. 12:46

Jelképesen sokszor le akarnak minket térdeltetni, bár mostanában ezt nem fegyverrel hanem gazdasági módszerekkel próbálják megtenni. Gazdaságilag is lehet egy népet a nyakánál fogva vezetni - emelte ki dr. Dézsi Csaba András polgármester a Városházán, ahol megkoszorúzta az 56-os emléktáblát.

Hirdetés

Az 1956-os megemlékezés a győri Városházán kezdődött. Az önkormányzat vezetői koszorút helyeztek el Szigethy Attila emléktáblájánál és felidézték azt a történelmi tényt, hogy Győrben a Városházán alakult meg a Dunántúli Nemzeti Tanács. Dr. Dézsi Csaba András polgármester kiemelte: nem csak a mi generációnknak, hanem a fiatalabbaknak is feladatuk megőrizni hőseink tetteit.

„Jelképesen sokszor le akarnak minket térdeltetni, bár mostanában ezt nem fegyverrel teszik a világnak ezen a táján – annak ellenére, hogy közel hozzánk háború is van – hanem gazdasági módszerekkel. Gazdaságilag is lehet egy népet a nyakánál fogva vezetni. Megtapasztaltuk ezt is. Mi magyarok szeretjük saját magunk intézni ügyeinket. Erre a történelem során számos alkalommal ráfizettünk. De ez is jobb, mint behódolni. Mi politikusok akkor  tudunk egyenes gerinccel kiállni az emberek elé, ha nem adjuk fel nemzeti öntudatunkat. Elődeink példát mutattak nekünk, ezért nagyon fontos, hogy emlékezzünk” – emelte ki a városvezető.

Ezután az ünneplők átsétáltak a Szent István úton lévő épülethez, a Szigethy Attila domborműhöz. Itt működött a forradalom idején a Dunántúli Nemzeti Tanács. Szabó György, a Szigethy Attila Társaság elnöke kiemelte: Szigethy Attila élete, sorsa mindig erőt és bátorítást ad az utódoknak. 
A városi ünnepség a Bisinger sétányon lévő Golgota emlékműnél folytatódott, ahol dr. Pergel Elza alpolgármester mondott beszédet.

„A 23-i események után két nappal a győri megyei börtön előtt október 25-én célzott lövésekkel legyilkolták Máté Mária ápolónőt, aki 20 évet élt, Halász Ödön csőszerelő tanulót, aki nem élte meg 18. életévét és a 27 éves Szabó Béla gyári munkást. Ők életüket adták a szabadságért pedig reggel még nem úgy keltek fel, hogy ez a sors vár rájuk. Mártírjaink közül soha el nem múló fájdalommal emlékezzünk Tihanyi Árpád, 41 éves tanárra, Földes Gábor, 35 éves színész-rendezőre és Török István, 28 éves esztergályosra, akit 1958. december 2-án végeztek ki.  A forradalom leverése után Szigethy Attilát Kádárék próbálták maguk mellé állítani, eredménytelenül, 1957. május 3-án letartóztatták. A Győr-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Nyomozó Osztálya indított ellene eljárást. Mielőtt ügyének bírósági tárgyalására sor kerülhetett volna, öngyilkosságot követett el” – emlékezett az 56-os eseményekre és a megtorlásra az alpolgármester.

Az ünnepség a Győri Nemzeti Színház színészeinek és tácosainak műsorával, majd a koszorúzással zárult.

Galéria: Vig Norbert

Hirdetés