A legjobban fejlődő vállalkozások díja

Három győri cég érdemelt Pegazus Díjat

Fotó: pegazusdij.hu
Győr+
2019.11.29. 12:34

Kiemelkedően szerepeltek a Győr-Moson-Sopron megyei cégek a Pegazus Díj 2019 november 28-i díjátadóján: Piacvezető kategóriában a második díjat a győri Kravtex Kft., a harmadik díjat a Lipóti Sütőipari Kft., míg a ötödiket a győri Tutti Élelmiszeripari Kft. szerezte meg.

Tizenegyedik alkalommal részesültek Pegazus Díjban Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai: a rangos elismerést idén is összesen harminc kiváló gazdasági teljesítményt nyújtó társaság kapta meg az idei díjátadón. A vállalkozások képviselői csütörtök este a Four Seasons Gresham Palota télikertjében tartott gálán vehették át a díjakat, amelyeket a hagyományoknak megfelelően idén is feltörekvő és piacvezető kategóriában, három földrajzi régió alapján ítéltek oda az adományozók.

A díjazottak közös jellemzője, hogy az elmúlt két teljes év során kiemelkedő növekedést értek el: éves szinten átlagosan mintegy 27 százalékkal bővült az árbevételük (külön a feltörekvők körében ez az érték meghaladta az 53 százalékot). Valamennyien legalább öt éve alapított, magyar többségi tulajdonban álló vállalkozások, amelyek jó likviditási mutatókkal rendelkeznek, és 2018-ban pozitív eredményt értek el (legalább EBITDA-szinten, vagyis a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtt). Körükben a legkülönbözőbb iparágak képviselőit találjuk: egyaránt megtalálhatók közöttük élelmiszeripari, gyógyszeripari, építőipari, illetve járműipari tevékenységet végző társaságok csakúgy, mint egészségügyi vagy éppen megújuló energetikai szolgáltatásokkal foglalkozó cégek.

A Pegazus Díjat évente osztja ki az Enterprise Investors, Kelet-Közép-Európa legrégebbi és egyik legnagyobb kockázati- és magántőke-befektető vállalata, a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója, valamint a Dentons, a világ legnagyobb ügyvédi irodája.

„A Pegazus Díjjal immár több mint egy évtizede az a fő célunk, hogy ne csupán a legnagyobb, már befutott cégek kerüljenek reflektorfénybe, hanem azok a stabilan és megbízhatóan működő kis- és középvállalatok is, amelyek a legjobb úton járnak ahhoz, hogy előbb-utóbb a legnagyobbak közé kerüljenek – mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója a díjátadó rendezvényen. – Ezzel egyrészt nyilvános elismerést kap a kitüntetett cégekben meglévő sikeres vállalkozói szellem és tehetség, másrészt ezek a társaságok pozitív példaként jelennek meg minden hazai kis- és középvállalkozás előtt.”

„Tapasztalataink szerint a díjazottak többsége az eddigi alapokra építve további jelentős fejlődési pályát fut be. Egy részük számára ehhez elegendő továbbra is a belső forrásaikra támaszkodni, míg mások ezt a friss tőkét, új piaci módszereket és tapasztalatokat is nyújtó befektető bevonásával valósítják meg, amely lépésben hatékonyan tudjuk támogatni őket”– tette hozzá Edward Keller, a Dentons ügyvédi iroda partnere.

„A nyereséges működés és a hatékony növekedés elképzelhetetlen a megfelelő kockázat- és kintlévőség-kezelés nélkül. Ezért biztosak vagyunk abban, hogy a díj mellé járó cégminősítő megoldásaink is hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a cégek a továbbiakban is töretlen fejlődési pályán haladva érjék el újabb ás újabb sikereiket” – jelentette ki Keleti József, a Bisnode Csoport Country Manager-e.

Az eseményen az eddigiekhez hasonlóan idén is a „Piacvezető” és a „Feltörekvő” kategóriákban, összesen 30 magyarországi kis- és középvállalatot ismer el díjjal vagy oklevéllel a szakmai zsűri. A legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozások teljesítményét régiónként – Nyugat-, Közép-, és Kelet-Magyarország – díjazzák.

A „PIACVEZETŐ” kategória helyezettjei
Nyugat-Magyarországi Régió

 1. Thermotechnika-Crown Cool Kft. – Tatabánya – Hűtőberendezések értékesítése és karbantartása
 2. Kravtex Kft. – Győr – Autóbuszgyártás
 3. Lipóti Sütőipari Kft. – Lipót – Sütőipari tevékenység és franchise rendszer üzemeltetése
 4. Kókai Tömítéstechnikai Kft. – Ajka – Műszaki tömítések gyártása
 5. Tutti Élelmiszeripari Kft. – Győr – Homogenizált termékek (fagylalt- és kávékrémpor) illetve granulált termékek gyártása

A Pegazus Díjról

Az eseményen három régió – Nyugat-Magyarország, Közép-Magyarország, és Kelet-Magyarország – legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásait díjazták. A helyezettek kiválasztásánál az adott cégek növekedési rátája, az elmúlt években mutatott növekedés intenzitása, valamint a vállalkozások átláthatósága szerepelt szempontként. Idén is két cégméret szerinti kategóriában (a cégek 2018-as árbevételei alapján 1 és 10 millió euró között; illetve 10 millió euró felett) kaphattak Pegazus Díjat a legdinamikusabb vállalatok. A díjra jelölt cégeket objektív szempontok, nyilvános cégadatok alapján választják ki, pályázni nem lehet.

A Bisnode által rendelkezésre bocsátott nyilvános cégadatok alapján a helyezések végső sorrendjéről az Enterprise Investors szakértői gárdája döntött, figyelembe véve számos kritériumot és a cégek átláthatóságát is. Fentiek alapján tehát a Pegazus Díjat olyan, a feldolgozóiparban vagy a szolgáltatások területén működő vállalkozás nyerhette el, amelyik

 • magyar többségi tulajdonban van
 • legalább öt éve alapították és jelenleg is aktív
 • kielégítő likviditással rendelkezik
 • árbevétele 2018-ban 1 millió euró felett volt
 • a 2018-ra vonatkozó EBITDA érték pozitív volt, valamint
 • a 2016-2017 és 2017-2018 időszakokban az adott régió többi cégéhez képest a legnagyobb növekedést érte el.

Természetesen alapvető feltétel volt még, hogy a vállalkozás nem tartozhatott a díjat adományozó cégek és azok tulajdonosai érdekeltségi körébe.

Forrás: pegazusdij.hu

Kapcsolódó témák: #gazdaság |