Hirdetés
Megyénk az első, a nyertes pályázók között

Három év alatt megnégyszereződött a civil alap

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.09.08. 15:05

Október 4-én nyílik meg a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2022-es pályázata a civil szervezetek előtt, minden eddiginél több forrásra, összesen 10,8 milliárdra lehet pályázni – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerdán, a győri városházán rendezett CIVIL INFO – NEA 2022” című országos tájékoztató fórumon.

Hirdetés

Néhány apró változás is lesz a pályázati kiírásban, ilyen többek mellett, hogy lehet majd pályázni olyan ingatlan felújítására, amely nem a szervezet tulajdonában van, csak bérli azt – tájékoztatott az államtitkár-helyettes. Szalay-Bobrovniczky Vince elismerését fejezte ki a megyében működő civil szervezeteknek, amelyek az országban a legjobban teljesítenek.

A NEA idei kiírására megyénkből 504 pályázat érkezett, melyből 382 nyert, ezáltal több mint 328 millió forintos támogatás kerül a civilekhez, ez országos átlagban a legmagasabb szám. Ehhez jön még a falusi civil alap a 392 benyújtott pályázatból 185 nyert, ami több mint 577 millió forintot jelent. Ezzel megyénk első lett az elnyert forrás tekintetében. A vidéki civil alapból pedig 31 nyertes pályázattal közel 183 millió forint érkezett megyénkbe. Az összesen több mint egymilliárd forintos támogatás a Győr-Moson-Sopron megyei civil szféra számára hatalmas lehetőségeket jelent – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A rendezvényt Radnóti Ákos alpolgármester nyitotta meg, akinek hét éve feladatkörébe tartozik a civilekkel való kapcsolattartás. A politikus hangsúlyozta: Győr egy nyitott város, ahol szükség van a sokszínű civil szervezetek munkájára, majd az önkormányzat támogatásáról biztosította a civileket.

A megyei közgyűlés elnöke, Németh Zoltán megköszönte a civileknek azt a munkáját, amelyet a közösség érdekében tesznek. Beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt a cégek, vállalkozások kisebb mértékben tudják támogatni a segítő szervezeteket, ezért is fontos, hogy a civil alap pályázható összegét megemelték közel 11 milliárd forintra. Hangsúlyozta: a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, mint a Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtoka segíti, támogatja a megyebeli civil szerveződéseket.

A helyettes államtitkárság munkatársai tájékoztatót tartottak a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap, illetve a NEA pályázatainak tapasztalatairól és a jövő évi lehetőségekről.

Képgalériánk az eseményről:

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #civil szervezetek | #Győr+ TV | #önkormányzat |
Hirdetés