Jubilál a Harmónia iskola

Harminc éve a művészeti oktatásért

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2024.04.17. 12:51

Harminc éves jubileumát ünnepli a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény az évforduló alkalmából konferenciát rendezett.

Az eseményre eljött és köszöntőt mondott dr. Pergel Elza. Az alpolgármester méltatta az iskolát, annak tanárait, az elért eredményeket. „A harmóniát megtalálni az életben az egyik legnagyobb ajándék, s akik már kora ifjúságuk óta tevékenyen részt vesznek ennek keresésében, bizonyára sikeres és elégedett felnőttként élik majd az életüket. A zene, a tánc és a képzőművészet az a közvetítő közeg, amely segít, támogat, örömöt hordoz és vigasztal, ha arra van szükség. Kívánom, hogy sokaknak legyen ebben része!” – mondta.  

Takács Szilvia, az iskola igazgatója a Győr+ Média érdeklődésére válaszolva úgy fogalmazott: 

Harminc éve indítottuk az iskolát a férjemmel, azzal a céllal, hogy a megyében élő tehetséges fiatalok iskolarendszerű képzésben részesüljenek, ezzel elősegítve a magyar és az egyetemes zene-, képzőművészeti és tánckultúra fejlődését. Akkor még kis intézményként, 88 tanulóval indultunk, mára a megye egyik meghatározó szerepet betöltő intézményévé váltunk. Mi kimegyünk a falvakba, így azok a gyerekek is tanulhatnak, akiket nem tudnának a városba járatni a szüleik. Húsz telephelyünk van, amiből négy győri, tizenhat vidéki. Jelen vagyunk a városkörnyéki településeken, a Szigetközben és a Rábaközben, valamint Mosonmagyaróváron. Harminc év alatt egy kisgyermekből érett felnőtt lesz, s mi is úgy éljük meg, hogy az iskolánk felnőtté vált. Nem volt könnyű az indulás, de a kezdeti nehézségeket az idő megszépíti. Érdemes volt belevágni, mert több tízezer család gyermeke tanult nálunk a három évtized alatt. Jelenleg 1600 növendékünk van, akiknek egyharmada zenetanuló, kétharmada pedig néptáncos. Mind egyénileg, mind csoportosan komoly eredményekkel büszkélkedhetünk. Iskolánk diákjai évről-évre részt vesznek hagyományos rendezvényeinken, a jeles napokhoz kapcsolódó hangversenyeinken, nyári tehetségfejlesztő táborainkon, valamint közreműködnek a térség különböző kulturális eseményein. A legszebb öröm az számunkra, ha visszajön hozzánk tanítani, aki tőlünk indult el” – zárta szavait az igazgatónő. 

A konferencián délelőtt Takács Szilvia, Takács Zsolt, Szabó Gyula, dr. Benkő Szabolcs, Hintalan László János és Móser Zoltán előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Közreműködött Kovács Gábor.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid