Harc a petefészekrák ellen

Pécskai István Marcali Gábor
2023.02.01. 15:04

Különleges festményeket bemutató kiállítás nyílt a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház (PAEOK) C épületének aulájában. A tárlat igyekszik felhívni a figyelmet a petefészekrák tüneteire. A Mályvavirág Alapítvány május 8., a petefészekrák világnapja alkalmából hirdetett korábban művészet-egészségügyi pályázatot.

A lényege az volt, hogy a petefészket kellett ábrázolni bármilyen stílusban. A pályázatot Blumenschein Ágota nyerte, aki lélegzetelállító festményeken mutatja be a betegség tüneteit. Az amatőr festőművész egy balerinán keresztül szemlélteti a legjellemzőbb tüneteket: köztük a hát- és derékfájást, a puffadást, a gyomorégést, a gyakori vizelési ingert, a menstruációs ciklus változását vagy éppen a fáradékonyságot és a kimerültséget. A balettművészet a kecsesség és a nőiesség jelképe, ugyanakkor, akárcsak a betegség, tele van fájdalommal, hisz itt is meg kell küzdeni a testünkkel, míg egy-egy mozdulat tökéletessé válik.

Dr. Sipőcz István, a PAMOK onkológiai osztályvezető főorvosa a Győr+ Médiának elmondta, a megyénkben éves szinten nyolcvan-száz esetben fedeznek fel rosszindulatú petefészekdaganatot.

„Ez egy alattomos betegség. Viszonylag későn derül ki, s sokakat előrehaladott állapotban diagnosztizálnak. Fontos, ha időben felfedezik, műtéttel és kemoterápiával többnyire gyógyítható. Amennyiben nem, akkor is nagyon sokáig és hatékonyan tudjuk kezelni. Van olyan betegünk, akit már tizenöt éve kezelünk petefészekrákkal. Nagy szükség van arra, hogy felhívjuk rá a figyelmet. Mindennek aktualitása is van, hiszen február negyedike a rák megelőzésének világnapja” – nyilatkozta a főorvos a Győr+ Médiának.

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusa óta dolgozik a HPV-prevencióért és a nőgyógyászati daganattal érintettekért. Fő célja a megelőzés, azaz a szűrések és a védőoltások népszerűsítése annak érdekében, hogy a méhnyakrákos és az egyéb nőgyógyászati daganatos megbetegedések, halálozások száma jelentősen csökkenjen. Dedeo Anikó, az alapítvány vezetőségi tagja elmondta, a győri kórházban tíz napig tekinthetők meg a festmények. A tárlat ezt követően a Mathias Corvinus Collegium épületébe költözik, majd pedig az ország további pontjain lesz látható.

Az orvosszakma nagyon örül a kiállításnak, és egyébként minden aktivitásunkat támogatja. A látogatók sok esetben megdöbbennek, mert nem gondolják, hogy a petefészekráknak annyira egyszerű tünetei lehetnek, mint a hasfájás vagy a menstruációs ciklus megváltozása. Egyébként a pályázat során rengeteg, zseniálisabbnál zseniálisabb alkotás érkezett, nehéz volt kiválasztanunk a legjobbat” – árulta el Dedeo Anikó.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #betegeség | #daganat | #híradó | #PAMOK | #petefészekrák |