Hamarosan eredeti pompájában kelhet új életre a Spartacus csónakház

Földvári Gabriella Látványterv
2023.02.19. 14:28

A „Spartacus” csónakház Magyarország legrégebben épített, és egykoron egyik legszebb csónakháza volt, az avató ünnepségét 1897. június 7-én tartották. A jelenleg rendkívül leromlott állapotú épületet a győri önkormányzat megmenti, helyreállítja. Az épület jövőjéről dr. Pápai Enikő építészmérnökkel, a felújítást tervező Artenim Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Hogyan fog kinézni az önök tervei alapján a csónakház?

A helyreállítás tervei alapján a csónakház jelenlegi épülete kiegészül a toronnyal, rekonstruáljuk a déli lépcsőt is, illetve terasz készül a folyó felé.

Mennyire fog hasonlítani az eredeti épületre és milyen funkciói lesznek?

Az általunk tervezett helyreállítás egyik – korábbi példa nélküli – értéke, hogy az eredeti szerkezetekkel történik, oly módon, hogy az épület mégis alkalmas legyen a mai kor követelményeinek megfelelő használatra.

A csónakház helyreállítása után a volt hajótérben multifunkciós termet alakítanak ki kiszolgáló részekkel. Ez több, kisebb előadói célra, kiállításra, egyéb rendezvényre is használható lesz. Megterveztünk egy büfét, kis melegkonyhával, terasszal. A déli oldali portarész később a szigeten megvalósítható további funkciókhoz, rendezvényekhez szükséges személyzeti célokra is használható lesz. Az emeleten a földszinti rendezvények kiszolgáló funkciói kapnak helyet, és egy, szintén a földszinti rendezvényekhez is kapcsolható kisebb terem létesül.

A korábban tartószerkezeti okokból veszélyhelyzet elhárítása miatt lebontott tornyot helyreállítjuk, funkciója továbbra is a lépcső és kilátó. A torony lebontása szerkezeti okokból történt a múlt század elején.

Milyen fontos szempontok voltak, amire figyelni kellett a tervezés során?

Az épület újjáépítésének tervezésénél alapvető szempont mind a természet, mind az ember okozta veszteség által tönkrement érték megőrzése, helyreállítása, újjáépítése. Fontos szempontja volt még a tervezésnek az épület melletti – a mérések alapján mozgó és megdőlt tégla támfal helyreállítása. Ennek a mozgása is oka – részben – a jelenlegi épület tönkremenetelének, amely így kismértékben „megcsúszott” a folyó felé. A támfal helyreállítását a megfelelő védelem miatt jelentős mélységgel, speciális szerkezettel és kivitelezési móddal terveztük meg. Nehezíti a helyzetet, hogy egy alapvetően fa tartószerkezetű épületről van szó, árvízzel érintett területen, így az épület teljes körű védelme érdekében egy mobilgátrendszert is terveztünk.

A feladat specialitását, összetettségét a számok is mutatják: a kétéves generáltervezési szakasz során 26 szakember 17 különböző szakirányból több mint 1000 tervlapból álló dokumentációt készített el.

A hasonlóságokon túl, miben lesz teljesen más az eredetitől? Milyen modern elemeket kap?

Amit az épület magában hordoz, az mind modern, mai használatra tervezett, szerkezeteiben, gépészeti, elektromos, belsőépítészeti berendezéseiben, teljes épülettechnikájában.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester: Három éve, amikor polgármester lettem, azzal szembesültem, hogy korábban eladták magánkézbe, de semmi remény nem volt a felújítására. Visszavásároltuk ezt az értékes műemlékünket és állami finanszírozás segítségével elkezdtük a felújítás terveztetését. A tervek jóváhagyásának hosszú és olykor keserves folyamatai lezárultak. A következő lépés a pénzügyi forrás előteremtése a kivitelezéshez.

Győriek mondták:

V. J.: Első látásra beleszerettem ebbe a szépséges csónakházba, mindig jár az agyam, milyen fantasztikus lenne felújítani és életet lehelni bele! Nagyon jó, hogy ez végre megvalósul.

J. T.: Már ezelőtt 40 éve is gyönyörködtem a csónakházban, ha arra járok, régi diákéveim jutnak eszembe. Örülök, hogy felújítják és gyönyörködhetünk majd benne.

B. K.: Sokat sétáltunk, randiztunk anno 44-45 éve. Ott volt a lányunk esküvői fotózása, valamint az unokákkal a Győrkőcfesztivál elmaradhatatlan program. Biztos nagyon szép lesz a csónakház a felújítást követően.

F. Z.: Suli után a Radóra járunk beszélgetni, randizni, jó lesz, hogy felújítják, és presszó is lesz benne, legalább kulturált körülmények között fogunk tudni leülni egy italra. Remélem, jó kis programokat, koncerteket is szerveznek majd oda.

Kapcsolódó cikkeink:

Kapcsolódó témák: #felújítás | #radó sziget | #Spartacus csónakház |