Hamarosan beköszönt a tavasz – Jósoltak a győri állatkert medvéi

Szalai Réka Fotó: Ács Tamás
2024.02.02. 16:36

Stábunk Gyertyaszentelő Boldogasszony napján látogatott el a győri Xantus János Állatkertbe azért, hogy lencsevégre vehesse, ahogy a medvék a pénteki nap folyamán először bújnak ki barlangjukból. A hiedelem szerint ezen a napon, ha a medve kijön barlangjából a hosszú, hat hónapos téli álmából, és meglátja az árnyékát a napsütés miatt, még hosszú telünk lesz.

Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a borús délelőtti órákban a nap sugarai elbújtak a felhők mögött, így a medvék nem ijedhettek meg a saját árnyékuktól. Hamarosan beköszönt hát a várva várt tavasz.

Az első lépések

A győri állatkert három örvös medvéje már igazi öreglányoknak számítanak, hiszen mindnyájan betöltötték már az ötven éves kort. Az 1990-es évek közepe óta élnek az állatparkban, azonban a vadonban ezek az állatok kevesebb ideig, maximum 30-40 évig élnek. Eredetüket tekintve Ázsiából származnak, és manapság Kínában található a legtöbb példány. A gyönyörűen felújított kifutójukban nyugdíjas éveiket töltik sok-sok alvással és nassolással. A lakóhelyük kialakítását tekintve a dolgozók minden állatnál igyekszenek úgy elrendezni a rendelkezésre álló területet, hogy az a természetes közegüktől ne térjen el, tehát fás, köves és barlangos résszel is rendelkezik a kifutó.

Reggeli nyújtózkodás

Az örvös medvék alapvetően ragadozó állatok, de szinte mindent megesznek. Az állatkert példányai nem alszanak téli álmot, hiszen erre csak akkor lenne szükségük, ha nem jutnának elegendő táplálékhoz, azonban a gondozóktól minden nap finom falatokat kapnak. Terítékükön szerepel mindenféle növényi táplálék, zöldség, gyümölcs és húsfélék is, de akár a pékárut is elfogyasztják.

Finom falatok

A mai reggelen ízletes gyümölcsöket kaptak, így jól indult a nap, kijelenthetjük, hogy a három medve felhabzsolta az idei telet. Következhet a jó idő és a megújulás időszaka Győr város és az állatkert lakóinak életében is.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka, Szalai Réka

Kapcsolódó témák: #híradó | #medve | #tavasz | #Xantus János Állatkert |