Hirdetés
Halászlé, halburger, harcsagyros, harcsacsinta

Halnapok a Radó Szigeten

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.10.09. 15:28

Összesen ötezer liter halászlé várja a győrieket ezen a hétvégén a Radó-szigeten. A halételek mellé különleges kulturális programok is társulnak, délidőben magyar nóta szól, de olasz szerelmes dallamok is felcsendülnek vasárnap délután.

Hirdetés

A szigetre érve ajánlatos először körbe sétálni és szétnézni a gazdag kínálat között, hogy ki tudjuk választani, mit is szeretnénk megkóstolni. A teljesség igénye nélkül a bőséges kínálatban a halászlevek között válogathatunk a szigetközi, a bajai, a balatoni és a szegedi közül. Harcsapaprikás, halburger, harcsagyros, harcsacsinta, egészben sült süllő, keszeg és kárász valamint haltepertő is várja a halételek kedvelőit.

„Hiánypótló rendezvény az első Győri Halnapok, hiszen mégis csak a folyók városában vagyunk. A Radó sziget pedig remek helyszínválasztás. Magyarországon a halfogyasztásnak kultúrája van, mégsem eszünk belőle eleget, így ezzel a rendezvénnyel is az egészséges táplálkozásra buzdítjuk a győrieket” – ezt Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő mondta az esemény szombat déli megnyitóján.

Hirdetés

Az Európai Unió 2017-es adatai alapján a halfogyasztás mennyiségét tekintve Magyarországon az egy főre jutó éves hal fogyasztás mennyisége átlagosan 6 kiló, míg az EU átlag 24 kiló, de örvendetes tény, hogy az elmúlt tíz évben nőtt a halfogyasztás hazánkban. Az agrártárca célja az, hogy ez a mennyiség 2023-ra 7,73 kg legyen. A kereslet növelése érdekében az utóbbi időben több intézkedés is történt, például a halhús általános forgalmi adója 27 százalékról 5 százalékra  csökkentették.

Tömböly Tamásnak, a győri KISOSZ elnökének, az esemény főszervezőjének régi álma volt valóra azzal, hogy idén megrendezhette az eseményt. Mint mondta, Győr megérdemli, hogy legyen egy színvonalas halas rendezvénye. A Radón az sem marad éhes, aki nem kedveli a halételeket, hiszen másfajta húsételeket, sushit, lángost és édességeket is kínálnak, churrost, és kürtőskalács is.

A Szegedi Halászcsárda  a legkisebb bográcsát állította fel a Radó-szigeten, amiben 1500 liter halászlé készült, ez háromezer adagot jelent. Ezt a kondért decemberben láthatták már a Baross úton az arra járók, karácsonykor abból szokták a szentelt halászlevelet osztani. E mellett haltepertőt, ecetes halat, és egészben sült süllőt is kínálnak.

 „A jó szegedi halászlé titka,  hogy kifilézzük a halat, a halcsontból, a halfejből és a makói hagymából megfőzzük az alapot, amit átpasszírozunk, így jó sűrű levet kapunk, ebben főzzük ki a kifilézett haldarabokat.  Harcsából és pontyból készül a halászlé. Pontosan a ma már uniós oltalom álló, szegedi tükrös pontyból, amelynek az a különlegessége, hogy a  szegedi Fehér-tóban tenyésztik őket,  amelynek szikes az alja, így a halnak nincs iszap íze, nagyon finom. – árulta el a szegedi halászlé titkát Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács.

Az ételek mellé programokat is kínálnak a szervezők. Szombaton 19 órától a Star Machine zenekar lép a zenepavilon színpadára, vasárnap 11 órától a Csokigyáros gyerekműsor kezdődik, délben jó ebédhez szól a nóta Szórádi Árpád és zenekarával. 16 órától Mohácsi Attila és Kerecsényi Éva olasz, szerelmes műsorát hallhatják a látogatók, 18 órától pedig a Petúnia nyaral koncertjével zárul az első győri halnapok rendezvénye.

 A programok szombaton és vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődnek gyermekműsorokkal és este 9-10 óráig tartanak. Az I. Győri Halnapok védettségi igazolvány nélkül látogatható.

Fotógaléria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #galéria | #halnapok | #híradó |
likeold
a fb oldalunkat