Együttműködésről tárgyalt a Yantai és a Széchenyi István Egyetem

Hallgatói csereprogramok, közös képzések

Győr+ Fotó: Horváth Márton
2024.06.16. 15:10

Nemzetközi kapcsolatainak erősítéseként a kínai Yantai Egyetem delegációját fogadta a győri Széchenyi István Egyetem nemrégiben. A két intézmény együttműködési megállapodás aláírásával kötelezte el magát a partnerség mellett, amelynek első lépése hallgatói csereprogram létrehozása lehet.

A Széchenyi István Egyetem nemzetköziesítése 2016-ban a Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjprogrammal kezdődött, majd 2018-tól az önköltséges hallgatók fogadásával tovább erősödött. Az intézmény számára – a magyar gazdaságpolitikai törekvésekkel összhangban – a Kína felé történő nyitás kiemelt fontosságú. A Jiaxingi Egyetemmel közös építőmérnök kettős képzés mellett nemrégiben a Shandong Jiatong Egyetemmel, illetve a Sanghaji Nemzetközi Üzleti és Közgazdasági Egyetemmel fűzte szorosabbra kapcsolatait, a napokban pedig a Yantai Egyetem delegációját fogadta. A felek megállapodást is aláírtak, amelyben a jövőbeli partnerség mellett kötelezik el magukat.

A Sárga-tenger partján fekvő Santung tartomány egyik legelismertebb felsőoktatási intézményének küldöttségét a Széchenyi-egyetem részéről Orosz-Barczi Réka, a Nemzetközi Programok és Alumni Központ Kína-specialista munkatársa fogadta, aki anyanyelvükön köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta az intézményt. „A győri, központi campusnak rendkívül jó a földrajzi elhelyezkedése, hiszen három főváros – Budapest, Bécs és Pozsony – fogja közre, és mindegyik körülbelül egyórás autóútra található” – mondta el. Kiemelte: a nemzetközi hallgatók kifejezetten szeretik, hogy Győr élhető, biztonságos település.

„A Széchenyi István Egyetem elődjét 1968-ban alapították. Intézményünk 2002-ben nyerte el az egyetemi rangot, így – amellett, hogy büszkék vagyunk múltunkra – 21. századi tudományos-technológiai felsőoktatási központként határozzuk meg magunkat” – foglalta össze Orosz-Barczi Réka. Hozzátette: mára 14 ezernél is több fiatal tanul az egyetemen, amely Győr mellett Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten kínál magas színvonalú képzéseket.

A kínai Yantai Egyetem képviseletében Feng Suling elnökhelyettes köszöntő szavait Zhang Xijun, az intézmény fenntartható technológiai tanszékének tanácsigazgatója tolmácsolta. „Yantai városa híres tengerparti úti cél, amely több hazai és nemzetközi elismerést is elnyert az elmúlt húsz évben. Ipara szerteágazó: a berendezésgyártástól kezdve az elektronikai szektoron át a mezőgazdaságig számos területet lefed” – ismertette. Hozzátette: Győrhöz hasonlóan Yantai is kiváló földrajzi elhelyezkedésű település, hiszen csupán egyórás repülőútra található tőle Peking, Sanghaj és Szöul is.

Fotó:Horváth Márton

„Legújabb, közvetlen a tengerparton található campusunk tavaly nyílt meg: négy karunk tanulói vették birtokba az épületeket, ahol nyolcezren folytatnak tanulmányokat. A központi campuson további 22 ezer hallgatónk van, így összesen 30 ezer fiatal jár a Yantai Egyetemre” – összegezte Zhang Xijun. A tanácsigazgató hangsúlyozta: az intézmény tíz tudományterületen kínál többek között mérnöki, jogi, mezőgazdasági és közgazdasági képzéseket, az akadémiai tevékenységet pedig 66 kutatóintézetük támogatja.

A Yantai Egyetem előadását követően dr. Dogossy Gábor, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja elmondta: az Audi Hungariával folytatott szoros partnerségük garantálja, hogy a hallgatók valós ipari igényekre választ adó projektekkel foglalkozzanak már tanulmányaik alatt. Prof. dr. Rad Majid Movahedi, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar dékánhelyettese fő kutatási témáik között említette a fenntartható építőipari megoldások kérdését, az intelligens tartószerkezetek tervezését és a vízgazdálkodást. A jogi képzések együttműködési lehetőségeiről prof. dr. Smuk Péter, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja beszélt. „Együttműködünk más karokkal és tudományterületekkel, és olyan interdiszciplináris kérdéskörökkel foglalkozunk, mint a kiberbiztonsági jog, a mesterséges intelligencia, a világűrjog vagy épp a környezetvédelmi jog” – fűzte hozzá.

A találkozó megszervezésében kulcsszerepet játszott az iStudy, vagyis a Nanjing Shuangri Education & Technology. A 2004 óta 19 magyar intézménnyel kapcsolatot fenntartó vállalat képviseletében Rao Sha tartott rövid előadást, amelyben kiemelte: küldetésük, hogy minél több kínai–magyar partnerkapcsolat jöjjön létre.

Forrás: Széchenyi István Egyetem