Önökhöz szólunk

HAK főtörzs

Fotó: O. Jakócs Péter
Garamvölgyi Imre
2021.01.31. 08:57

Gyerekkorában katona akart lenni, aztán mégsem, később mégis… Kollégánk, Havassy Anna Katalin 2018 óta a Magyar Honvédség Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Katonája és főtörzsőrmesterként szolgál. Mellesleg írni is tud. Mégpedig kitűnően.

Kata hat éve dolgozik a Győr+ Médiánál. Szerkesztője a cég online oldalainak. Előtte megjárta már a Kisalföld napilap szerkesztőségét és a zene.hu internetes portált is. Katonai kifejezéssel élve, ő igazi gyorsreagálású erő. Legszívesebben az egyenruhások híreit dolgozza fel, így nem csoda, ha sok esetben az ő tolla alól kerül tudósítás leggyorsabban a hírportálra vagy a hetilapba. Kitűnő mestere volt. A kék tudósítások minden trükkjét és fordulatát a legendás Tóth Gyulától leshette el, aki ma már az égi szerkesztőség írógépét püföli valahol egy felhő szélén.

Az emberséges, értékeket képviselő újságírást és az egyenruhások életének a bemutatását tartja a mai napig a legfőbb szakmai céljának, kihívásának.

Sok éves rendőrségi tudósítói munkája nem maradhatott elismerések nélkül 2019-ben megkapta a Rendőrségi Aranytoll kitüntetést és Szent György Emlékérmet, amelyet az országos rendőrfőkapitánytól vehetett át.

Őszintén hisz a rendben és a fegyelemben. Talán ez vezette arra az útra is, amit gyerekkorától dédelgetett, 2018-ban önkéntes katonának jelentkezett. Végigcsinálta a kiképzést, és megkapta a főtörzsőrmesteri rendfokozatot is.

Mint mondja: „Az egyenruhásokkal folytatott munkát hitelesebbnek éreztem, ha egy kicsit belülről is megnézem, milyen, na meg jó lehetőségnek tartom azok számára, akik a civil hivatásukat megtartva, de mégis szeretnék szolgálni a hazát, lehetőségeikhez mérten.”

Kata egy győri belvárosi lakásban él egy antiszociális macskával, Maszattal, akit a biztos haláltól mentett meg egy hölgy, s miután rendbe jött, Kata örökbe fogadta.

„Már tíz éve engedi, hogy együtt éljünk, s a mostani járványhelyzet miatti home office ébresztett arra rá, hogy viselkedésével, nézésével üzenetet is közvetít, amelyet ha „lefordítok”, sokszor szarkasztikus, sokszor vidám, s van, hogy társadalomkritikával is átszőtt történetek születhetnek. A visszajelzések pedig azt mutatják, az emberek kedveli ezeket az írásokat. Nem én vagyok az első, aki a cicája segítségével is kommunikál, de itt is törekszem az egyediségre, és nem az utánzásra. Na meg nála fantasztikusabb macska egyébként sem létezik…” – mondta Kata.

„Újságíróként is azt vallom, amit emberként: munkafegyelem, szilárd értékrend, kitartás, tisztelet és emberség” – tette hozzá.

Főtörzsőrmester asszony! Tisztelgés!